Nadýchané citronové sušenky, které v obchodě jen tak neseženete. Našel se rodinný klenot, recept z dob Rakouska-Uherska

dezert kuličky

Sušenky, pochutiny a různé sladkosti jsou velkým lákadlem pro mnoho lidí. Pokud máte také rádi sušenky, zkuste si doma udělat například nadýchané citronové sušenky.

Ať už k vám má přijít návštěva nebo zrovna nikoho nečekáte, vždy si můžete připravit něco sladkého, kdyby vás náhodou přepadla chuť na sladké. Tu lehce zaženete například sušenkami, které si ani nemusíte kupovat. Domácí jsou totiž mnohem lepší a zároveň přesně víte, co do nich dáváte.

Připravte si tyto suroviny

Na přípravu těchto nadýchaných sušenek budete potřebovat tyto ingredience:

  • 3 ks slepičí vejce
  • 200 ml pomerančového džusu
  • 120 g cukru
  • 200 ml šlehačky
  • 10 g vanilkového cukru
  • citronová šťáva podle chuti
  • trocha citronové kůry
  • 120 ml mléka
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 12 g prášku do pečiva
  • 200 g mouky

Pusťte se do práce

Až se pustíte do přípravy nadýchaných sušenek, velmi rychle zjistíte, že se nejedná o nic složitého. Vezměte si k ruce větší misku a do ní rozbijte 3 vejce. Následně do misky přidejte vanilku, běžný cukr a ušlehejte mixérem. Všechny suroviny se musí při šlehání úplně rozpustit.

Smíchejte suroviny dohromady

Jakmile budete mít všechny suroviny rozpuštěné a všimnete si, že vaječná hmota mění svou barvu na žlutobílou, vlijte mléko do směsi a pokračujte ve šlehání mixérem. Při šlehání mixérem je nutné do směsi přilít postupně i slunečnicový olej a ušlehat všechno dohladka. Poté mixér vypněte a vezměte si k práci metličku.

míchání těsta mixérem
Fotografie: Pixabay

Těsto dodělejte metličkou

Do směsi nyní přidejte mouku i prášek do pečiva a metličkou uhněťte těsto. Jakmile vám vznikne těsto, přidejte i citronovou kůru a citronovou šťávu. Vše umíchejte dohladka. Nakonec si připravte plech, na kterém budete péct těsto a vyložte jej pečícím papírem. Na ten poté vylijte těsto a rozprostřete jej po celé ploše. Plech s těstem dejte do trouby předehřátou na 180 °C a pečte po dobu 25 minut.

upečené těsto na citronové sušenky

Připravte si tvar sušenek

Pokud doma máte kulaté vykrajovátko nebo vám nevadí použít i skleničku, připravte si cokoliv, čím můžete vykrajovat kulaté tvary. Až se těsto na sušenky dopeče, vyndejte jej z trouby a přímo na plechu z těsta vykrajujte skleničkou nebo vykrajovátkem. Zbytky těsta nevyhazujte, ale schovejte si je na drobenku.

vykrajování těsta

Nyní máte téměř hotovo

Až budete mít všechny kolečka vykrájené, napusťte je pomerančovým džusem. Dávejte však pozor na to, abyste je příliš nerozmočili. Na každé kolečko by měla vycházet 1 čajová lžička džusu. Následně si vyšlehejte pořádně smetanu a až budete mít hotovo, nalijte do ní zbytek pomerančového džusu.

krém na citronové kouličky

Sáhněte po cukrářském nebo zdobícím sáčku a naplňte jej smetanou s pomerančovým džusem. Na každé kolečko naneste část smetany a jakmile budete mít hotovo, posypte tyto sušenky drobenkou ze sušenek. Sušenky uchovávejte v lednici a vždy je vyndejte jen ve chvíli, kdy je budete jíst.

hotové citronové kouličky

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*