Jednoduchý recept na domácí koláč z jablek zvládnete levou zadní

Ovocné koláče jsou úžasné a ještě lepší je, když máte možnost si jeden takový upéct doma. Zvládnete to levou zadní a pochutnáte si na něm i s blízkými. 

Pečení je rozhodně zábavná aktivita, u které si člověk má šanci odpočinout a zároveň se i uvolnit od každodenního stresu. Bonusem navíc je, když se recept povede a máte šanci si na něm pochutnat. Ať už se tedy chystáte na nějakou oslavu a nebo chcete pohostit důležitou návštěvu, tento koláč se bude hodit na vše a rozhodně nezklame.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • Čtyři sta gramů hladké mouky
  • Dvě stě padesát gramů kvalitního másla
  • Jeden sáček prášku do pečiva
  • Sto dvacet gramů cukru
  • Půl citronu
  • Jeden sáček vanilkového cukru
  • Cca dvě polévkové lžíce zakysané smetany
  • Dvacet gramů másla na vymazání plechu
  • Cca dvě polévkové lžíce sušenek dle vašeho výběru
  • Jeden žloutek
  • Síto
  • Středně velkou mísu
  • Pečící papír
  • Vál
  • Válec
  • Plech

Na jablečnou náplň budete potřebovat:

  • Dvě kila a dvě stě gramů jablek
  • Dva sáčky vanilkového cukru
  • Jedna čajová lžička skořice
  • Dvě polévkové lžíce cukru
  • Jeden vaječný bílek
  • Šlehač
  • Struhadlo

Na dozdobení a pečení budete potřebovat:

  • Trochu moučkového cukru
  • Jedno vejce na pomazání před pečením

Nejprve si připravte těsto, začněte prosetím mouky a prášku do pečiva přes síto do mísy. Přidejte do ní i kostky studeného másla a ručně vypracujte těsto. Vezměte si polovinu citronu, vymačkejte z ní do těsta šťávu a nastrouhejte jeho kůru. Poté ještě dosypejte vanilkový a moučkový cukr a vše rukama zapracujte dohromady. Následně těsto rozdělte na stejně velké části.

K receptu si můžete vzít na pomoc i děti

Jablka řádně omyjte a oloupejte, následně je nastrouhejte a dejte stranou. Nyní si připravte vál, dejte na něj pečící papír tvaru plechu, na něj těsto a další papír. Vyválejte válcem do potřebného tvaru a to samé udělejte i s druhou polovinou těsta. Vrchní pečící papír odstraňte, poté vymažte plech máslem a těsto do něj celé překlopte.

Vezměte si sušenky, rozdrťte je a nasypejte je na těsto. Odležené jablka sceďte přes cedník a smíchejte je s cukrem a skořicí. Poté si vezměte bílky a ušlehejte je s trochou cukru. Smíchejte je dohromady s jablky a rozetřete je na těsto na pánvi. Druhý plát těsta dejte na náplň z jablek a mírně přitlačte.

Nyní si vezměte vejce a s pomocí vidličky jej v mističce mírně rozšlehejte, poté s ním potřete vrchní vrstvu těsta a celé jej propíchejte vidličkou až dolů. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a plech s koláčem do něj vložte péct na 32 až 35 minut. Po vytažení jej nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej poprašte moučkovým cukrem. V tuto chvíli můžete podávat, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]