Tento lahodný ořechový dort je středem pozornosti u všech našich rodinných setkání

Dort s karamelem

Tento dort je skvělou volbou pro slavnostní příležitost. Kombinace hořkého kakaového těsta, bohatých ořechů a kondenzovaného mléka slibuje explozi chutí, jež všechny ohromí.

Pro tento lahodný dort budete potřebovat kvalitní kakao, které dodá dortu intenzivní a bohatou chuť. Ořechy, jako jsou vlašské ořechy, lískové ořechy nebo mandle, přidají do dortu krásnou texturu a další vrstvu chuti. Kondenzované mléko pak dodá sladkou a krémovou notu, která zjemní všechny ostatní chutě a udělá dort neodolatelně šťavnatým.

Ingredience potřebné na přípravu těsta:

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 150 gramů cukru
  • 150 gramů hladké mouky
  • 50 gramů kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce řepkového oleje

Ingredience potřebné na karamelizované ořechy:

  • 150 gramů mletých vlašských ořechů
  • 60 gramů cukru
  • 50 mililitrů mléka

Ingredience potřebné na přípravu krému:

  • 200 gramů másla
  • 300 mililitrů mléka
  • 300 gramů karamelizovaného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce bramborové mouky
  • 1 lžíce želatiny
  • 50 mililitrů studené vody
  • 1/2 karamelizovaných vlašských ořechů
Velikonoční kostka

S touto lahodnou buchtou zaručeně zaboduji každé Velikonoce. Stačí 5 levných přísad

Těžkou práci nám ulehčí domácí robot

Je důležité, aby všechny suroviny na dort byly při pokojové teplotě, takže je včas vyndáme z lednice. Než začneme, připravíme si vrchní část dortu. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a důkladně promícháme. Poté rozbijeme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Bílky šleháme spolu se špetkou soli, dokud nedosáhnou pevné pěny.

Vyšleháme hladkou pěnu, která bude nadýchaná

Nastavíme mixér na vysoké otáčky a postupně přidáváme cukr do bílkové pěny. Šleháme, dokud pěna nedosáhne lesklé a tuhé konzistenceSnížíme rychlost mixéru a postupně přidáme žloutky, jeden po druhém, pomalu přilijeme olej a nakonec přidáme směs suchých ingrediencí. Vše důkladně promícháme, aby vzniklo hladké těsto, které nalijeme do obdélníkové formy.

Dort s karamelem

Během pečení připravíme krém

Plech pak vložíme do trouby předem vyhřáté na 160 stupňů a dort pečeme asi 30 minut. Krém připravíme s kondenzovaným mlékem. Nejprve želatinu nalijeme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Jakmile nabobtná, přeneseme ji na mírný oheň a rozpustíme. Do hrnce nalejeme 200 ml mléka a přidáme kondenzované mléko. Pomocí metličky směs důkladně promícháme.

Dort s karamelem

Vše doplníme pudinkem a karamelizovanými ořechy

Mícháme, dokud nevznikne hustý pudinkový krém. Do pudinku přidejte polovinu karamelizovaných vlašských ořechů a důkladně je vmíchejte. Poté hustým krémem potřeme vršek dortu. Na něj následně přijde druhá vrstva dortu, kterou hojně posypeme karamelizovanými ořechy.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*