Zahušťování omáčky, když zrovna po ruce není mouka

Fotografie: Dezidor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Dokonalá omáčka se pozná tak, že je hustá a krémová. Stává se ale, že se musí dohustit, převážně moukou, což není ideální. Je lepší využít jiné postupy.

Mouka, kterou je omáčka zahuštěna, je plná nežádoucích kalorií. Navíc nemá žádnou nutriční hodnotu, takže kromě perfektní konzistence omáčce nic nepřidá. Ale většina lidí, co vaří, ji tam stejně přidává. Důvod je jednoduchý – neví, co by mohla být lepší alternativa. A vysvětlení, že to tak dělaly jejich babičky, není úplně uspokojivé. Navíc se většina z nich domnívá, že by omáčky ztratily svoji specifickou chuť. Ale dnes již existuje mnoho alternativ, které chutě podtrhují, nikoli ničí. Jen je důležité nebránit se novým možnostem.

Mouka není jediná možnost

Získat hustou a sametovou omáčku bez mouky již není nemožné. Ať už ji připravujete z čerstvé, mražené či konzervované zeleniny, tento trik bude vždy fungovat. Stačí ji jen déle povařit. Přebytečná voda se z ní odpaří a konzistence bude taková, jakou by omáčka měla mít. Jeden z minusů, které delší vaření má, je větší spotřeba plynu či elektřiny. A možná i strávení více času v kuchyni, je totiž důležité omáčku celou dobu míchat, aby se nepřipekla ke dnu. Ale i toto je způsob, jak se vyhnout použití mouky u omáček – avšak není to jediný způsob.

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution 4.0

Další možnost je nutričně i chuťově lepší. Rozmixujte vařenou zeleninu, ze které je omáčka vyrobená. Rozmixovanou zeleninu bez kousků následně přidejte do omáčky. Kromě zahuštění vám to dodá i vlákninu, která v jídelníčcích pravidelně chybí. Navíc to i podtrhne výslednou chuť. Zeleninu byste měli použít převážně tu, již jste dali do omáčky, ale bude se hodit i ta, která vám zbyla třeba z polévky. Skvěle se chová např. dýně, mrkev či petržel. To nejdůležitější je zkrátka jen to, aby byla uvařená a do hladka rozmixovaná.

Každému vyhovuje něco jiného

Nemáte-li zeleninu, nezoufejte. V obchodech, převážně v těch se zdravou výživou, se dají pořídit luštěninové mouky. Například čočková, hrachová, cizrnová i fazolová. Ačkoli se jejich přidáním do omáčky zvýší i její kalorická hodnota, navýší se i množství bílkovin a vlákniny. Bílkoviny slouží ke stavbě a správné funkci svalů a vláknina pomáhá udržovat střevní mikroflóru v normálu. A vzhledem k množství mouky na množství omáčky těch přebytečných kalorií zas tak moc nesníte. Je dobré ji pořádně promíchat, aby mouka nevytvořila hrudky.

Přidáním smetany či jogurtu taktéž nic nezkazíte. Možná jen lehce změníte chuť výsledného pokrmu, na to jen musíte přijít sami. Každému totiž vyhovuje něco jiného. Mnoho lidí si oblíbilo použití drceného lněného semínka. To sice omáčku zahustí, ovšem musíte počítat i s následnou konzistencí. Ta bude spíše rosolovitá. Na druhou stranu opět přidá omáčce vlákninu a bílkoviny. Lněná semínka jsou totiž na ně opravdu bohatá. Je důležité nebát se otevřít novým možnostem a najít si, co pro vás bude ta nejlepší varianta.

Zdroj: Gotowanie

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]