Kuřecí plátky nakládané v medovém dresinku si najdou cestu i k vám na stůl: Něžnější a křehčí maso jste letos nejedli

Řadíte-li se mezi labužníky, jistě by vám neměl ujít recept na kuřecí kousky v medovém dresinku. V této úpravě je můžete zařadit i na slavnostní tabuli.

Kuřecí maso je velmi vděčnou surovinou. Dá se z něj vytvořit předkrm, příloha i hlavní jídlo – většinou záleží na způsobu úpravy a velikosti porcí. Následující recept si můžete dle zvolené velikosti kuřecích kousků rovněž uzpůsobit. Takto připravené maso je šťavnaté a jemné, proto ho lze konzumovat i samostatně jako předkrm. Celé jídlo budete mít hotové do hodiny a půl i s nutným (a často zdlouhavým) procesem marinování.

Suroviny potřebné pro přípravu marinovaného masa

  • 500 – 600 gramů kuřecích prsních řízků
  • 2 kusy čerstvých vajec velikosti M
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • šťáva z ½ čerstvého citronu
  • sůl, pepř dle chuti
  • další koření dle chuti a preferencí
Fotografie: Unsplash

Postup přípravy marinády a pečení masa

Ze všeho nejdříve si připravte kuřecí prsní řízky. Ty důkladně očistěte, omyjte ve vlažné vodě a osušte papírovou utěrkou. Očištěné maso následně nakrájejte na tenké proužky asi 1 centimetr široké. Zde dejte pozor, jedná se opravdu o plátky, nikoliv o nudličky. Připravené maso vložte do většího uzavíratelného sáčku, do kterého následně přidáte i marinádu. Zvolte proto dostatečně velký, nebo velikostně odpovídající mísu.

V dalším kroku si nastrouhejte čajovou lžičku citronové kůry a vymačkejte šťávu z poloviny citronu. Šťávu i citronovou kůru dejte k připravenému masu. Máte-li raději pikantnější jídla, můžete množství citronové kůry a šťávy o něco zvýšit.

K masu následně rozklepněte připravená vejce, rostlinný olej a hladkou mouku. Sáček pevně uzavřete a důkladně ho protřepejte, aby se všechny ingredience propojily a maso se zcela obalilo v marinádě. Maso nechte v lednici marinovat 30 – 60 minut.

Po uplynutí požadované doby vyndejte maso z lednice a připravte si větší pánev, na které rozehřejte rostlinný olej. Až bude olej rozpálený, vložte na něj marinované maso. To opékejte na středním plameni asi minutu z každé strany.

Jiným způsobem je příprava v troubě, kdy troubu předehřejete na 180 °C a maso v ní při této teplotě následně pečete 10 – 15 minut. V případě, že byste maso nechtěli zpracovat ihned, můžete ho na čas uschovat do mrazáku a osmažit později.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]