Dort, kterým překvapíte na každé oslavě, má netradiční vzhled a je velmi dobrý

Pokud milujete dorty, pokuste se připravit jeden, který mnoho lidí nezná. Zvládne ho každý a není ani příliš složitý. Jistě s ním potěšíte každého milovníka sladkostí.

Dorty jsou většinou součástí každé větší oslavy. Dělají se na narozeniny, svatby nebo oslavy výročí. Lidé si také mohou vybrat, jakou příchuť dortu si přejí a jak by měl být velký. Díky tomu si může každý zvolit takový, který má nejradši. Jestliže chcete na oslavě překvapit, můžete zkusit vyrobit dort s čokoládovým piškotem, vaflovými oplatkami, oříšky a lahodným krémem.

Potřebné ingredience na vaření

  • 4 vaječné bílky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 vaflové oplatky
  • nasekané ořechy
  • špetka soli
  • Přísady do těsta:
  • 4 žloutky
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany 30 %
  • 1,5 lžíce mouky
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • forma na pečení s průměrem 22 cm
  • Ingredience na krém:
  • 250 gramů másla
  • 300 gramů kondenzovaného mléka
  • šťáva z půlky citronu
  • Suroviny na potahovou hmotu:
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžičky kakaa
  • půl lžíce másla
  • strouhaný kokos na ozdobu

Postup přípravy

Vezměte si vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte stranou a bílky ušlehejte společně s cukrem a solí do hmoty, které se říká sníh. Při překlopení mísy by tato hmota měla stále držet v nádobě. Na vaflové oplatky naneste sníh z bílků rovnoměrně. Posypejte také kousky oříšků a vložte do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečení by mělo probíhat přibližně 20 až 30 minut.

Připravte si těsto

Nyní si vezměte odstavené žloutky a vyšlehejte je s cukrem a zakysanou smetanou. Mezitím, co budete šlehat, přidávejte postupně mouku, kakao a prášek do pečiva. Mělo by vám vzniknout těsto, jež je potřeba vylít do vymazané zapékací nádoby.

Těsto dejte do vyhřáté trouby na 180 °C. Abyste zjistili, zda je vše upečené, zapíchněte přibližně po 30 minutách doprostřed formy dřevěnou špejli nebo párátko. Po vytažení z těsta by mělo být suché.

Skládání dortu dohromady

Abyste udělali jemný a lahodný krém, je nutné vyšlehat měkké máslo mixérem. Poté pokračujte ve šlehání a postupně přidejte do směsi kondenzované mléko a citronovou šťávu. Následně ještě chvíli míchejte a krém máte hotový. Nyní pokračujte s piškotem. Vychladlý čokoládový piškot rozdělte na dvě poloviny. Jednu z nich potřete krémem a navrch dejte upečenou oplatku. Opět potřete krémem a přidejte i druhou oplatku. Nakonec přikryjte druhou polovinou piškotu.

Uvařte potahovou hmotu

Do malého hrnce si dejte suroviny potřebné na potahovou hmotu. Přiveďte je k varu a poté odstavte z plotny. Nenechávejte ji příliš dlouho vychladnout a naneste na poslední vrstvu dortu. Jestliže se vám nechce dělat takto potahovou hmotu, můžete ji nahradit rozpuštěnou čokoládou. Na ozdobu posypte strouhaným kokosem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]