Jednoduchý recept: Domácí dort Rafaello pro každou příležitost

Pokud máte chuť upéct si něco dobrého, ale všechny vaše recepty vás již omrzeli, vyzkoušejte domácí dort Rafaello, který se hodí ke každé příležitosti. 

Co jiného uspokojí vaše chuťové buňky více, než sladký dort plný jemného krému a s příchutí kokosu. Tento recept navíc nevyžaduje žádnou složitou přípravu a potřebovat k němu budete pouze nejzákladnější ingredience, které vás nebudou stát příliš mnoho peněz. Výsledek ovšem opravdu stojí za to a jak sami uvidíte, neodolá mu žádná vaše budoucí návštěva. Vrhněte se do toho.

Domácí dort Rafaello

Pokud vás již omrzely všechny vaše dosavadní recepty na sladké dezerty, máme pro vás dobrou zprávu – domácí dort Rafaello si bez pochyb zamilujete. Jak již vyplívá z názvu, tato dobrota je inspirovaná světově proslulými pralinkami, a proto stejně jako ony nabízí skvělou chuť kokosu v kombinaci s jemným sladkým krémem. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:

  • 200 gramů strouhaného kokosu
  • 130 gramů cukru
  • 50 gramů škrobu
  • 4 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk

Na krém: 

  • 500 mililitrů smetany (35 procent tuku)
  • 300 gramů bílé čokolády
  • 75 gramů mandlí
  • 20 gramů strouhaného kokosu na ozdobu

Postup pro přípravu:

  • Nejprve ze všeho si připravte hrnec, ve kterém nechte přivést k varu 1/3 smetany. Poté nakrájejte bílou čokoládu na malé kostičky, vložte je ke smetaně a nechte rozpustit tak, aby vám vznikla jednolitá hmota. Tu vložte do misky, přikryjte fólií a nechte v ledničce chladit alespoň 6 hodin.
  • Nyní si připravte pečící formu (ideální kulatou), jejíž dno vystelte pečícím papírem. Škrob, strouhaný kokos a vanilkový cukr vložte do jedné misky a pořádně ingredience promíchejte.
  • Připravte si větší vodní lázeň, přičemž do mísy rozklepněte všechna vajíčka a rychle je promíchejte. Poté k nim přidejte cukr a míchejte dále, dokud se úplně nerozpustí.

  • Jakmile budete mít hotovo, horkou vaječnou hmotu šlehejte pomocí mixéru deset minut, přičemž rychlost postupně zvyšujte na maximum. Následně do směsi postupně přidejte kokosovou směs se škrobem a vanilkovým cukrem. Vše nyní promíchejte, ale ne moc dlouho, aby se ingredience nesrazily.
  • Těsto nyní vložte do připravené formy, uhlaďte jej a poté pečte 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Mezitím, co se bude těsto péct, si připravte mandle, které je zapotřebí usušit a namlít (nebo je můžete zakoupit již namleté).
  • Jakmile bude těsto dortu hotové, vyjměte jej ven a nechte minimálně pět hodin chladit pod ručníkem.

  • Nyní přichází čas na vychlazený smetanový krém. Ten šlehejte, dokud nebude jeho konzistence pěnovitá. Poté ho opět vložte do ledničky.
  • Připravené těsto nyní bude potřeba rozdělit na dvě časti. První bude sloužit jako spodní část dortu, takže ji od celku těsta odřízněte tak, aby její tloušťka byla okolo 1,5 centimetru.

  • Druhou, zbylou část těsta nyní vložte do zakulacené misky, ideálně větší, aby její otevřený konec odpovídal velikosti spodní části dortu. Také ji bude zapotřebí vyložit potravinářskou fólií, aby výslednou hmotu bylo možné jednoduše vyjmout a postavit na spodní část dortu.
  • Jakmile budete mít těsto pořádně podrcené, přilijte k němu zbylé 2/3 smetany a směs pořádně promíchejte. Na její vrch poté přidejte pomleté mandle a trošku vychlazeného krému, abyste ji mohli „přilepit“ na spodní část dortu.
  • Celý dort nyní pokryjte veškerým vychlazeným krémem, posypte jej strouhaným kokosem a nakonec nechte chladit dvě hodiny v ledničce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]