Zapište si recept na čokoládový dort Praga, který se nesmazatelně zapsal do historie

Zamilujte se do ikonického dortu Praga, který si vás získá svoji jedinečnou chutí. Skládá se ze 3 vrstev čokoládového korpusu, čokoládového krému a čokoládového přelivu. 

Dort s názvem Praga je považovaný za naprostou delikatesu a právem se zapsal do historie. Jeho autorem je Vladimir Guralnik, cukrář slavného moskevského hotelu Praga, který se svému umění naučil u pražských cukrářských mistrů. Dort sám je variaci na ikonický Sachrův dort, který dle mnohých názorů hravě předčil. Skládá se ze 3 dílů čokoládového korpusu máčeného v krému a marmeládě. Čokoládový přeliv mu poté propůjčuje luxusní vzhled.

Ingredience potřebné pro přípravu:

Na korpus si připravte:

  • 140 gramů cukru krupice
  • 115 gramů hladké mouky
  • 40 gramů pravého másla
  • 25 gramů kakaa holandského typu
  • 10 gramů vanilkového cukru
  • 6 kusů vajec velikosti M (nejlépe z volného chovu)

Na náplň si nachystejte:

  • 40 mililitrů studené vody
  • 240 gramů kondenzovaného mléka
  • 350 gramů pravého másla (změklého na pokojovou teplotu)
  • 25 gramů kakaa holandského typu
  • 10 gramů vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • meruňkový džem na potření korpusu
  • čokoláda na polevu

Postup přípravy dortu krok za krokem:

Suroviny jsou počítány na dort, který upečete ve formě o průměru 24 centimetrů. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky následně vyšlehejte do tuhého sněhu a dejte stranou. Žloutky vyšlehejte s cukrem za vzniku nadýchané, bělavé pěny. Jakmile budete mít žloutky zpracované, přidejte k nim vanilkový cukr a opět je prošlehejte. Poté k nim přidejte sníh z bílků a směs opatrně promíchejte.

Jakmile budete mít bílky do vyšlehané pěny ze žloutků zapracované, přidejte k nim prosátou hladkou mouku a kakao holandského typu. Těsto na korpus poté důkladně promíchejte. Až budete mít sypké suroviny do těsta dobře vmísené, rozpusťte pravé máslo a přilijte ho do směsi. Výsledné těsto by mělo být polotekuté, kompaktní a bez hrudek. Nyní si k ruce vezměte dortovou formu, kterou vyložte pečicím papírem, a poté do ní nalijte všechno těsto. Korpus pečte po dobu 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Možné je rovněž péci korpus po dobu 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Teplotu a délku pečení volte s ohledem na vlastnosti vaší trouby. Po upečení nechte korpus na mřížce vychladnout. Poté ho rozkrojte na tři vrstvy.

Mezitím co korpus chladne, si připravte krém. Ve větší míse smíchejte žloutky s vodou a kondenzovaným mlékem a směs vyšlehejte. Poté ji přelijte do hrnce a na mírném ohni zahřívejte do té doby, než krém nezhoustne. Poté ho ve vodní lázni zchlaďte na pokojovou teplotu.

Do větší mísy dejte změklé pravé máslo, vanilkový cukr a obě suroviny pomocí mixéru vyšlehejte. Jakmile budete mít máslo prošlehané, přilijte do něj zchladlý krém a opět prošlehejte. V posledním kroku přípravy krému do něj napracujte kakao. Nyní můžete přistoupit ke kompletaci dortu. První plát korpusu potřete asi polovinou krému a položte na něj druhý plát, na nějž naneste druhou polovinu krému a umístěte vrchní plát korpusu.

Nyní do malé skleněné misky dejte 2 polévkové lžíce meruňkové marmelády a krátce ji zahřejte v mikrovlnné troubě. Rozehřátou marmeládou potřete vrchní část dortu. V posledním kroku přípravy si rozpusťte čokoládu na polevu a přidejte k ní lžíci pravého másla. Poté ji nalijte na dort a rovnoměrně rozetřete po vrchní části i po stranách.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]