Celý svět se zbláznil do tohoto banánového dortu s krémem a sušenkovým základem! Vypadá jako z luxusní cukrárny, ale příprava je přitom snadná

Banány jsou dobré samy o sobě, jakmile je ovšem smícháte se smetanou a citronovou šťávou, dostanete lahodný dort, na který jen tak nezapomenete. 

Máte chuť na nějaký delikatesní dort? Nebo vás čeká důležitá událost v podobě oslavy narozenin a chtěli byste ji trochu oživit speciálním dortem s nezapomenutelným vzhledem? Tak jako tak, banánový dort se želatinou se hodí na kteroukoliv příležitost jen budete chtít. Navíc jej nemusíte ani péct, což je ohromná výhoda.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na základové těsto budete potřebovat:

  • Sto deset gramů libovolných sušenek
  • Šedesát gramů kvalitního másla
  • Metličku
  • Středně velkou mísu

Na krém budete potřebovat:

  • Dva střední banány
  • Deset gramů želatiny
  • Dvě stě mililitrů tučné smetany
  • Čtyři sta gramů smetanového sýru či tvarohu
  • Dvě polévkové lžíce citronové šťávy
  • Pět polévkových lžic prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr dle chuti
  • Mísu
  • Šlehač
  • Mixér
  • Nůž

Na vrchní vrstvu budete potřebovat:

  • Deset gramů želatiny
  • Dvě stě mililitrů vody
  • Dvě polévkové lžíce citronové šťávy
  • Tři polévkové lžíce cukru
  • Dva středně velké banány
  • Šlehač
  • Nůž

Nejprve si vezměte sušenky a snažte se je rozdrtit na prášek. Vezměte si máslo, nechejte jej rozpustit a sušenky i s rozpuštěným máslem vložte do mísy a promíchejte dohromady. Vložte jej do formy, ve které vzniklé těsto co nejvíce přitlačte a vyrovnejte. Vložte do lednice a nechejte alespoň na půl hodiny odležet. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu krému.

Recept je jednoduchý a nemusíte jej péct

Vložte želatinu do misky, zalijte ji padesáti mililitry vody a nechejte nabobtnat. Banány nakrájejte na kolečka a vezměte si smetanu, kterou s pomocí šlehače ušlehejte, dokud nezhoustne. Smetanový sýr či tvaroh vložte do hlubší nádoby a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte do mísy ke šlehačce a vyšlehejte do hladka, poté ještě dodejte želatinu, citronovou šťávu a ještě jednou vyšlehejte.

Nyní vytáhněte ztuhlé těsto, poklaďte jej kolečky banánů a zakryjte je krémem. Vložte na cca čtyřicet minut do lednice a mezitím si připravte vrchní vrstvu. Želatinu opět nasypejte do mističky s vodou a nechejte odležet. Poté smíchejte cukr se šťávou a vodou a vyšlehejte dohromady, přidejte želatinu a znovu prošlehejte.

Banány poklaďte na krém, zalijte želatinovou směsí a nechejte v lednici pořádně ztuhnout. Stačí několik hodin, ale nejlepší je tam dort nechat rovnou přes noc. Jakmile dort vytáhnete, můžete jej okamžitě podávat například se šálkem kávy. Dobrou chuť!