Celý svět se zbláznil do tohoto banánového dortu s krémem a sušenkovým základem! Vypadá jako z luxusní cukrárny, ale příprava je přitom snadná

Banány jsou dobré samy o sobě, jakmile je ovšem smícháte se smetanou a citronovou šťávou, dostanete lahodný dort, na který jen tak nezapomenete. 

Máte chuť na nějaký delikatesní dort? Nebo vás čeká důležitá událost v podobě oslavy narozenin a chtěli byste ji trochu oživit speciálním dortem s nezapomenutelným vzhledem? Tak jako tak, banánový dort se želatinou se hodí na kteroukoliv příležitost jen budete chtít. Navíc jej nemusíte ani péct, což je ohromná výhoda.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na základové těsto budete potřebovat:

  • Sto deset gramů libovolných sušenek
  • Šedesát gramů kvalitního másla
  • Metličku
  • Středně velkou mísu

Na krém budete potřebovat:

  • Dva střední banány
  • Deset gramů želatiny
  • Dvě stě mililitrů tučné smetany
  • Čtyři sta gramů smetanového sýru či tvarohu
  • Dvě polévkové lžíce citronové šťávy
  • Pět polévkových lžic prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr dle chuti
  • Mísu
  • Šlehač
  • Mixér
  • Nůž

Na vrchní vrstvu budete potřebovat:

  • Deset gramů želatiny
  • Dvě stě mililitrů vody
  • Dvě polévkové lžíce citronové šťávy
  • Tři polévkové lžíce cukru
  • Dva středně velké banány
  • Šlehač
  • Nůž

Nejprve si vezměte sušenky a snažte se je rozdrtit na prášek. Vezměte si máslo, nechejte jej rozpustit a sušenky i s rozpuštěným máslem vložte do mísy a promíchejte dohromady. Vložte jej do formy, ve které vzniklé těsto co nejvíce přitlačte a vyrovnejte. Vložte do lednice a nechejte alespoň na půl hodiny odležet. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu krému.

Recept je jednoduchý a nemusíte jej péct

Vložte želatinu do misky, zalijte ji padesáti mililitry vody a nechejte nabobtnat. Banány nakrájejte na kolečka a vezměte si smetanu, kterou s pomocí šlehače ušlehejte, dokud nezhoustne. Smetanový sýr či tvaroh vložte do hlubší nádoby a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte do mísy ke šlehačce a vyšlehejte do hladka, poté ještě dodejte želatinu, citronovou šťávu a ještě jednou vyšlehejte.

Nyní vytáhněte ztuhlé těsto, poklaďte jej kolečky banánů a zakryjte je krémem. Vložte na cca čtyřicet minut do lednice a mezitím si připravte vrchní vrstvu. Želatinu opět nasypejte do mističky s vodou a nechejte odležet. Poté smíchejte cukr se šťávou a vodou a vyšlehejte dohromady, přidejte želatinu a znovu prošlehejte.

Banány poklaďte na krém, zalijte želatinovou směsí a nechejte v lednici pořádně ztuhnout. Stačí několik hodin, ale nejlepší je tam dort nechat rovnou přes noc. Jakmile dort vytáhnete, můžete jej okamžitě podávat například se šálkem kávy. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]