Snadný recept na skvělý domácí medovník na plech, bez použití válečku na těsto

Fotografie: Piqsels

Také si v kavárně rádi dáváte ten úžasný sladký medovník? Co kdybyste pro něj již nemuseli chodit ven, ale uměli byste si jej sami upéct a ohromit návštěvu.

Příprava klasického medovníku často hospodyňky odradí. Zdá se být totiž náročná nejen časově, ale vyžaduje již určitý um, aby byl medovník povedený. Máme pro vás však mnohem snadnější variantu se stejně chutným výsledkem, na který budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat! S blížíce si zimou navíc určitě máte doma zásoby medu, který skvěle využijete. Celý postup vám zabere přibližně hodinu času. Můžeme začít? Připravte si plech o rozměru 30 x 40 cm a jdeme na to!

Připravte si následující suroviny

Tento medovník se skládá ze tří částí, které si budete připravovat každou zvlášť. Na závěr upečený koláč dozdobíte čokoládovou polevou. Všechny ingredience, které budete potřebovat určitě máte doma, a pokud vám náhodou něco chybí, seženete je bez problémů v každém obchodě.

Fotografie: Piqsels

Korpus:

  • vejce- 5 ks
  • cukr – 160 g
  • medu – 160 g
  • máslo – 80 g
  • mouka – 220 g
  • soda – 1 lžička
  • špetka soli

Složení krému:

  • smetana ke šlehání – 500 ml (rozdělte na dvě poloviny)
  • cukr – 170 g
  • máslo 30 g
  • želatina 5 g + 25 g vody
  • špetka soli

Na polevu:

  • čokoláda na vaření – 150 g
  • smetana ke šlehání – 80 ml
Fotografie: Freepik

Postup pro přípravu

  • Vejce rozklepneme, osolíme, přidáme k nim cukr a šleháme, dokud nevznikne krémová bílá pěna.
  • Med, jedlou sodu a máslo dejte do hrnce a postavte na oheň. Med se nemusí vařit, stačí ho jen zahřát, aby reagoval s máslem a jedlou sodou. Hmotnost by se měla odlehčit.
  • Medovou směs přidejte k rozšlehaným vejcím a prošlehejte. Poté je čas přidat mouku. Nezapomeňte ji předem prosít.
  • Vzniklé těsto si rozdělte na 2 části a rozlejte jej na 2 plechy o rozměrech 30 x 40 cm. Plechy si předtím vyložte pečicím papírem – pro usnadnění.
Fotografie: Freepik
  • Korpusy pečte v troubě při 180 stupních po dobu asi 25 minut. Poté je podélně rozřízněte tak, aby vám vznikly 4 pláty a ořežte je do pěkného obdélníkového tvaru. Zbytky, které vám zbydou použijete pak na drobenku. Teď je čas připravit krém.
  • Cukr nasypejte do hrnce s těžkým dnem nebo na pánev a pomalu rozpouštějte, dokud nezkaramelizuje.
  • Smetanu zahřejte zvlášť téměř k varu a poté ji vlijte do cukrového karamelu.
  • Vezměte polovinu krému a zbytek přidejte do již vychladlé karamelové směsi. Pokud se vám stane, že jsou po uvaření v karamelu hrudky, můžete to snadno napravit rozmixováním mixérem.

  • Když je karamel ještě horký, přidejte máslo a promíchejte ho.
  • Želatinu zalijte studenou vodou, nechte ji nabobtnat, a dokud je karamelová hmota ještě horká, přidejte do ní želatinu a promíchejte ji.
  • Počkejte, až karamel zcela vychladne, a přilijte druhou polovinu krému. Osolte a nechte krém ztuhnout v chladničce. Krém tuhne 6 hodin, můžete si ho připravit předem!
  • Nyní můžete šlehačku vyšlehat a hmota se zdvojnásobí. Dort potřete krémem a přelijte rozpuštěnou čokoládou se smetanou. Ozdobte boky drobenkou, dejte do lednice, aby se nasákl, a můžete podávat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]