Domácí banánový koláč podle poctivého receptu mojí babičky: V létě už nic jiného nepeču

Banánový koláč ukrojený kousek

Banány poskytují nepřeberné množství možností, jak je upravit. Pojďte si s námi užít recept, který v našich končinách zatím není tak známý jako banánový chlebíček. 

Historie banánového koláče začala v Latinské Americe, odkud se banány rozšířily po celém světě. Pamatujete si na film Banana Joe? Tam získával nejen Bud Spencer sílu právě z banánů. Banány totiž obsahují významné množství draslíku, vlákniny, vitaminu C, vitaminu B6 a antioxidantů, což přispívá k dobrému zdraví srdce, trávení a celému imunitnímu systému. V tropických zemích jsou banány jedním z hlavních potravinářských produktů.

Banánový koláč má několik vrstev

V Evropě se banány staly populárními až ve 20. století, kdy se začaly dovážet. Od tohoto okamžiku začalo jejich používání v kuchařství. Banánový koláč je dezert skládající se z několika vrstev namočených do krému na bázi banánového pyré. Jeho historie začala ve 30. letech 20. století, kdy se v USA a Evropě začaly objevovat první recepty. Připravíme si moderní verzi banánového koláče.

Suroviny na těsto

  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 120 g mouky
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Suroviny na krém

  • 2 banány
  • 300 g kysané smetany
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 g vanilkového extraktu
  • 1,5 čajové lžičky škrobu
  • 80 g másla
Domácí zmrzlina

Tato pravá domácí turecká zmrzlina je v naší rodině hitem. Žádnou z obchodu už nekupujeme

Suroviny na polevu

  • 200 ml vroucí vody
  • 3 lžíce kondenzovaného mléka
  • 50 ml karamelu
  • 50 g čokolády

Banánový koláč upečené těsto

Příprava banánového koláče

  • V misce vyšleháme vejce se solí a cukrem do pěny. Postupně prosejeme do vaječné směsi mouku smíchanou s práškem do pečiva, promícháme.
  • Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem.
  • Pečeme při 180 stupních 35 minut.
  • Na krém vyšleháme banány se lžící kysané smetany, až vznikne pyré. Nalijeme jej do hrnce, přidáme cukr a zbylou kysanou smetanu, poté vanilkový extrakt a škrob.
  • Směs vaříme na středním ohni do zhoustnutí, poté necháme v samostatné misce vychladnout. Nezapomeneme přikrýt potravinovou fólií, aby povrch neoschl.

Banánový koláč hotový celý koláč

  • Korpus rozkrojíme na dva díly. Máslo vyšleháme do bílých, pevných špiček, postupně přidáme krém.
  • Ve vroucí vodě smícháme kondenzované mléko a promáčíme jím korpusy. Ty promáčíme i karamelem.
  • Každý korpus potřeme krémem. Sestavíme koláč.
  • I boky potřeme krémem.
  • Ozdobíme strouhanou čokoládou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*