Tato pravá domácí turecká zmrzlina je v naší rodině hitem. Žádnou z obchodu už nekupujeme

Domácí zmrzlina

Turecká zmrzlina se vyrábí po staletí. V minulosti se jednalo hlavně o kombinaci sněhu a ovoce, nyní se dá zmrzlina připravit i z lepších surovin, přesto jich není potřeba moc.

Původně byla výroba zmrzliny časově náročným procesem, což z ní činilo luxusní pochoutku dostupnou jen zámožným vrstvám společnosti. S časem se však zmrzlina stala běžně dostupnou a rozšířila se mezi širší veřejnost. V Turecku se objevili první pouliční prodejci, kteří nabízeli zmrzlinu přímo na ulicích měst, což přispělo k její popularitě.

Ingredience potřebné na přípravu zmrzliny:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 140 gramů kukuřičného škrobu
  • 400 gramů kondenzovaného mléka

A poté na ořechovou zmrzlinu:

  • 1 gram vanilinu
  • 100 gramů arašídů
  • 100 gramů rozinek

Dále na čokoládovou zmrzlinu:

  • 30 gramů kakaa
  • 50 gramů čokolády
ovocná zmrzlina

Po ochutnání této domácí zmrzliny už nebudete chtít jinou. Je lahodnější a levnější než kupovaná

A na třešňovou zmrzlinu:

  • 200 gramů zmražených třešní
  • 30 gramů cukru
  • 1 banán

Domácí zmrzlina

Nejprve si připravíme zmrzlinový základ

Jako první ohřejte mléko na 90 stupňů a odlijte si z něj 100 mililitrů do samostatné mísy. V této míse rozmíchejte mléko se škrobem, dokud nebude směs hladká a bez hrudek. Poté směs opět přilijte zpět do hlavní nádoby a nechte vařit. Přidejte kondenzované mléko do vařícího se mléka a důkladně promíchejte.

Domácí zmrzlina

Připravíme jednotlivé příchutě

Pro přípravu první náplně si najemno rozdrťte arašídy a opláchněte rozinky. V druhém hrnci povařte višně s trochou cukru, dokud se nevytvoří šťáva. Banán nakrájejte na malé kousky a spolu s višňovou šťávou rozmixujte v mixéru na hladkou kaši. Čokoládu nastrouhejte pomocí jemného struhadla. Do první třetiny mléčné směsi vmíchejte vanilku, poté přidejte ořechy a rozinky a vše důkladně promíchejte.

Domácí zmrzlina

Připravené směsi jednoduše zmrazíme

Ořechovou směs vložte do formy a dejte zmrazit na hodinu. Do další části mléčné směsi přidejte kakao, dobře promíchejte, posypte čokoládovými lupínky a také uložte do mrazáku na hodinu. Poslední část mléčné směsi spojte s třešňovým a banánovým pyré, promíchejte a zamrazte na hodinu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*