Na tuto zmrzlinu budete vzpomínat ještě o Vánocích. Je tak jemná a lahodná, že se jí nebudete moci nabažit

Lahodná domácí zmrzlina z plnotučné sladké či zakysané smetany a kondenzovaného mléka je sladkost, kterou zkrátka musíte alespoň jednou za život vyzkoušet.

Domácí zmrzlina sice nepatří mezi nejjednodušší a právě bezpracné dobroty, výsledek vašeho snažení se vám nicméně dozajista vrátí i s úroky, které budete sklízet ve formě chvály od svých blízkých, kteří ji ochutnají. Je z poctivých a kvalitních surovin a ochutit ji můžete, jak se vám zlíbí.

Ingredience

  • Plnotučná smetana sladká nebo zakysaná – 500 ml
  • kondenzované mléko – 250 g
  • ochucení dle fantazie (vanilková esence, libovolné čerstvé ovoce, karamel, čokoláda, kakao atd.)

Návod na přípravu

Plnotučnou smetanu vyšlehejte ručním šlehačem, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nebude hustá natolik, aby dokázala držet tvar. Bez přestání šlehejte dál a přitom přilévejte ke smetaně tenkým pramínkem kondenzované mléko. Šlehejte, dokud směs není úplně hladká a konzistentní.

Ke zmrzlinové hmotě přidejte libovolné přísady na ochucení, které buďto homogenizujte se zmrzlinou, anebo je nechte jen nahrubo promíchané, aby vytvořily efektní vzorování. Smetanovou hmotu vyklopte do vhodné formy, jako je velká zapékací miska a uložte ji do mrazáku na 4 až 6 hodin, aby zmrzla.

Pokud toužíte po ještě krémovější konzistenci zmrzliny, v průběhu mrazení hmotu několikrát promíchejte, případně promixujte tyčovým mixérem. Čím vícekrát budete mixování a mražení opakovat, tím jemnější a hladší následně zmrzlina bude a bude se snáze také nabírat.

V případě, že byste chtěli rovnou vytvořit lahodný dezert, vyložte dno formy obdélníkovými sušenkami a zmrzlinu navršte až na sušenky. Můžete je vyskládat i nahoru na zmrzlinu. Poté ji dejte zamrazit a před podáváním ji nakrájejte podél sušenek na porce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]