Lahodná a křehká roláda s třešněmi se vám bude rozplývat v ústech

Muffiny, lité buchty, štrůdly, už vás tyto pečené dobroty omrzely? Pokud tomu tak je, vyzkoušejte lahodnou a křehkou roládu s třešněmi. 

Roláda s třešněmi je oblíbenou pochoutkou u malých, ale i velkých strávníků. Jestliže i vy patříte mezi ty, kteří se raději roládám vyhýbají z důvodu složitosti při zhotovování dezertu, nemusíte, věřte, že zamotat a naplnit roládu je stejně jednoduché, jako pečení jiných dobrot. Jen s tím rozdílem, že je roláda lahodnější dezert, který se přímo rozplyne na jazyku. Upečte si ji společně s námi, a překonejte strach z pečení této delikatesy. 

Připravte si tyto suroviny

  • 150 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru
  • 3 ks vejce
  • 100 g másla
  • 2 ČL kypřícího prášku
  • 400 ml zakysané smetany
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g třešní
  • 1 PL kukuřičného škrobu
  • 3 PL nutely

Příprava třešňové rolády

Jestliže nemáte aktuálně sezónu třešní, zřejmě je budete mít mražené. Pokud tomu tak je, vytáhněte je z mrazáku, nechte rozpustit a vypeckované třešně zasypte 70 g cukru. Poté je zasypte kukuřičným škrobem a promíchejte. Připravte si hrnec a třešně do něj vylijte. Míchejte a zahřívejte. Jakmile obsah hrnce zhoustne, odstavte ho a nechte vychladnout.   

Nyní si připravíme těsto. Pro nadýchanost a křehkost doporučujeme, abyste žloutky oddělili od bílků a bílky vyšlehali do husté pěny se špetkou soli. Žloutky v jiné míse vyšlehejte s cukrem do husté, světle žluté hmoty. Následně k žloutkům přidejte změklé máslo, které jste si alespoň hodinu před pečením vytáhli z lednice. Jakmile budete mít vyšleháno, přidejte prosátou mouku s kypřícím práškem.

Poslední fáze přípravy a rolování

Vezměte si nízký plech a vyložte ho pečícím papírem. Poté na něj rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky těsto a polovinu vychlazených třešní. Druhou polovinu třešní schovejte. Předehřejte si troubu na 180 °C a vložte těsto na deset až patnáct minut do trouby. Jakmile bude těsto hotové, poznáte pomocí špejle. Pokud těsto nebude přilepené na špejli, je hotové. 

Nyní přichází fáze motání rolády. Jakmile se těsto upeče, nesmíte čekat, až vychladne! Pomocí pečícího papíru srolujte roládu a srolovanou ji nechte vychladnout. Mezi tím si vezměte zakysanou smetanu a smíchejte ji s cukrem.

Vychlazené těsto rozbalte a celý vnitřek potřete smetanou. K druhé polovině třešní přidejte nutelu a promíchejte. Třešňovou směs položte na těsto, ale pouze podél okraje. Nyní roládu opět stočte a její celý povrch namažte trochou smetany. Roládu odložte alespoň na 6 hodin stranou.   

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]