Nadýchané palačinky bez mléka, které nikdy nelepí. Podle rumunského receptu

Palačinky bez mléka podle tohoto receptu nelze pokazit. Nikdy se nepřilepí na pánev a pokaždé budou nadýchané a vláčné. Originální recept je původem z Rumunska.

Měkké a nadýchané palačinky jsou snem každého, komu se někdy jejich příprava nepodařila. Předejděte chybám a připravte oblíbený dezert podle následujícího osvědčeného receptu, který se vždy podaří a nikdy neselže. Po opečení v pánvi budou nádherně vláčné a nadýchané. Kromě dobrého receptu však vřele doporučujeme investovat i do kvalitní pánve. Pokud máte palačinky rádi, velmi se vám tato investice vyplatí.

Ingredience na 10 palačinek

  • Hladká mouka – 100 g
  • studená voda – 300 ml
  • vejce – 2 ks
  • cukr – 1 lžíce
  • olej – 1 lžíce
  • strouhaná citronová kůra – 1 lžička
  • sůl – 1 špetka
  • jedlá soda – půl lžičky

Návod na přípravu

Do mísy prosejte hladkou mouku a promíchejte ji s cukrem, špetkou soli a jedlou sodou. Přidejte dvě vajíčka, olej a strouhanou citronovou kůru a s pomocí ručního mixéru či šlehače vše promíchejte do jednolitého, řidšího těsta bez hrudek.

Na sporáku zahřejte pánev se silným dnem a nepřilnavými stěnami, na níž nepotřebujete ke smažení vůbec žádný olej ani tuk. Pokud tak kvalitní pánev nemáte, trochu ji před každou novou palačinkou potřete olejem. Z těsta odeberte takové množství, které se přesně vejde na jednu pánev tak, aby vytvořilo pár milimetrů silnou placku. Rozlijte ji po celé ploše pánve a na mírném ohni ji opékejte po obou stranách asi 2 až 3 minuty.

Fotografie: Pixabay

Po dopečení palačinky pokládejte na talíř do štosu na sebe, přičemž na každé osmažené placce nechte rozpustit malý kousíček másla, aby se palačinky navzájem neslepily. Pokud chcete, aby vydržely palačinky teplé, než osmažíte celé množství, vložte je do mírně rozehřáté trouby, anebo je udržujte v další pánvi pod pokličkou na velmi mírném ohni. Hotové palačinky servírujte s ovocnou či oříškovou pomazánkou, zakysanou smetanou či s jogurtem a šlehačkou a čokoládovou nebo jinou polevou navrch.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*