Kremeš s banánovým jádrem, horou sladkého mascarpone, přelitý karamelovou polevou

Je to ten nejjednodušší a zároveň nejefektnější dort, jaký jste kdy připravovali. Dvě bohaté smetanové vrstvy, mezi nimiž kraluje pudink a banán, jsou neuvěřitelně podmanivé.

Na tomto domácím dezertu budete zbožňovat úplně vše. Jednak se snadno připravuje, je rychlý a nenáročný na suroviny. Efekt je přitom maximální, protože bohatá vrstva smetany je velmi líbivá a chutná. Spoustě šlehačky a mascarpone neodolá ani ten nejzarytější bručoun. A když k tomu všemu přidáte pudink, banány a karamelovou polevu, máte recept na dokonalost, která takřka vůbec nic nestojí.

  • sušenky – 45 g
  • rozpuštěné máslo – ¼ hrnku
  • banány – 3 ks
  • mascarpone – 250 g
  • plnotučná smetana – 400 ml
  • moučkový cukr – ½ hrnku
  • vanilkový pudink – 2 sáčky
  • mléko – 3 sklenice
  • karamelová poleva

Rychlejší už to být nemůže

Rozmixujte sušenky na prach a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Dobře promíchejte, abyste vytvořili lepkavou hmotu, kterou vtlačte do hranaté dortové formy o velikosti 22 x 33 cm, nebo podobné, a dobře ji upěchujte ke dnu. Takto jste právě vytvořili základnu dortu. Tu nyní vložte na 2 hodiny do lednice, aby máslo ztuhlo a korpus držel dobře pohromadě.

Zatímco korpus tuhne, připravte si krém. Smetanový sýr mascarpone vyklopte do misky. Přilijte k němu polovinu plnotučné smetany a podle chuti moučkový cukr. My jsme přidali půl hrnku, ale záleží na vás, jak moc sladkému dortu dáváte přednost. Přísady prošlehejte elektrickým šlehačem do nadýchaného krému, který následně vyklopte do formy se ztuhlým korpusem a rovnoměrně jej uhlaďte do roviny.

Oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka. Rozložte je rovnoměrně na povrch smetanového krému a vraťte dort zpátky do lednice. Pak uvařte vanilkový pudink podle návodu na obalu. Když je dostatečně hustý, vylijte ho do misky, zakryjte přilnavou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku (tak se nevytvoří škraloup) a nechte ho úplně vychladnout. Pak pudink vyšlehejte elektrickým šlehačem a vlijte ho na banánovou vrstvu dortu.

Nakonec vyšlehejte šlehačku do pevné pěny, navršte ji jako poslední patro dortu a opět uhlaďte do roviny. Dort vraťte do lednice na další 3 hodiny, anebo lépe přes noc a před podáváním ho postříkejte karamelovou polevou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]