Tento zákusek BEZ PEČENÍ vám díru do peněženky neudělá: Nejlevnější recept od paní cukrářky — doma ho zvládne každý coby dup!

Olava narozenin bez dortu je poněkud neúplná. Abyste dostáli tradici a zákusek připravili, nemusíte sahat hluboko do peněženky. Nepečený, pomerančový dort totiž připravíte velmi levně.  

Dort na narozeninovou oslavu zkrátka patří, a to i v době, kdy inflace tlačí ceny potravin do astronomických výšin. Abyste „dortové tradici“ dostáli. nemusíte se nicméně vydat ze všech svých úspor. Nepečený, pomerančový dort je totiž velmi levný. Ovšem navzdory nízké ceně potřebných ingrediencí je příjemně nadýchaný, měkký a delikátní. Jemná vůně pomerančového krému poté celému zákusku dodává na výjimečnosti.

Ingredience potřebné pro přípravu nepečeného dortu:

  • 600 gramů čokoládových sušenek (například BeBe)
  • 3 kusy středně velkých banánů

Na krém si připravte:

  • 1 litr pomerančové šťávy (respektive džusu)
  • 250 gramů cukru krupice
  • 8 polévkových lžic krupice

Na polevu si připravte:

  • 2 polévkové lžíce pravého kakaa
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 50 gramů pravého másla

Postup přípravy krok za krokem:

Jako první si připravte krém. Vezměte si k ruce středně velký hrnec, do kterého nalijte litr pomerančové šťávy (džusu). K pomerančové šťávě přisypte cukr a odměřte osm polévkových lžic krupice. Suroviny metličkou důkladně promíchejte a na půl hodiny nechte vzniklou směs odpočívat. Po uplynutí potřebné doby přemístěte hrnec nad mírný plamen a směs, která by v tuto dobu měla již připomínat kaši, povařte.

Směs za stálého míchání metličkou vařte tak dlouho, dokud úplně nezhoustne a na jejím povrchu se neobjeví první bublinky. Poté ji z plamene odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Abyste se vyvarovali vzniku škraloupu, nezapomeňte ji během vychladání občas promíchat. Vychladlou směs uložte na 2 hodiny do ledničky – díky tomuto kroku získá ještě hutnější, krémovitější konzistenci.

Po uplynutí dvou hodin směs z ledničky vyndejte a k ruce si vezměte ruční mixér, jímž směs důkladně prošlehejte. A to tak dlouho, dokud nezíská bělavou barvu a dokud nebude nadýchaná a hladká. Se šleháním začínejte nejprve na nejnižších otáčkách, které postupně zvyšujte až na maximální možný výkon. Hotový, prošlehaný krém odložte stranou. Nyní si k ruce vezměte banány, které oloupejte a nakrájejte na tenká (asi půl centimetrová) kolečka.

V dalším kroku si připravte dortovou formu, kterou vyložte potravinovou fólií. Na dno fólie naneste silnější vrstvu připraveného pomerančového krému a pomocí stěrky ji rovnoměrně rozprostřete. Na krém položte čokoládové sušenky, které potřete opět vrstvou krému. Nyní na krém vyskládejte kolečka banánu. Na banán položte sušenky, které opět potřete velkorysou vrstvou krému. Ve střídání vrstev pokračujte, dokud vám nedojdou suroviny (nebo místo ve formě). Pamatujte ale, že vrchní vrstvou musí být sušenky.

Hotový dort překryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na 8 hodin do ledničky ztuhnout. Po osmi hodinách ho vyklopte z formy na tác a opatrně odstraňte fólii. Dort následně přelijte polevou, kterou si připravíte v menším hrnci. Do něj nasypte pravé kakao a cukr, vložte máslo a nalijte mléko. Vzniklou směs za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nebude hladká a kompaktní. Ještě horkou polevou ozdobte hotový dort, který poté můžete takřka okamžitě servírovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]