Babička mi dovolila zveřejnit její delikátní borůvkový dort. Chlapi u nás se po něm mohou utlouct

Koláč ala dort

Dorty jsou velmi oblíbenou pochutinou. Pokud si je chceme dopřát ke kávě, je dobré znát recept, který je rychlý, ale zároveň chutný. Již dávno totiž dorty nemusí být patrové a složité na přípravu.

Příprava dortu je obvykle velmi složitá, proto se do ní jen málokdy pustíme. Přesto je ale možné využít chtě, které se v dortu vyskytují, a s jejich pomocí si připravit lahodnou a velmi chutnou buchtu. Pokud použijeme hutný krém a namočený piškot, vznikne nám kombinace, která dokáže ohromit každého.

Ingredience potřebné na přípravu domácího dortu:

  • 2 středně velká vejce
  • špetka soli
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 80 gramů másla
  • 280 gramů hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 500 gramů borůvek
  • 60 gramů kukuřičného škrobu
  • 115 gramů cukru krystalu
  • 100 mililitrů vody
  • 500 gramů řeckého jogurtu
  • vanilka

Koláč ala dort

šlehaný dezert

Nadýchaný sněhový koláč zaručeně nadchne každého hosta. Dělám ho při každé sešlosti, když nestíhám

Základem každého dortu je kvalitní a chutný korpus

Nejprve si vezmeme k ruce vajíčka, u kterých oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme se solí a přidáme k nim moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Směs promícháme a prosejeme do ní také mouku, kterou jsme předem smíchali s práškem do pečiva. Hmota nám začne postupně houstnout, uhněteme z ní tedy nelepivé a elastické těsto.

Koláč ala dort

Těsto si rozdělíme a upečeme

Třetinu těsta si oddělíme a zbytek umístíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem. Připravíme si také náplň, na kterou budeme potřebovat smíchat borůvky s 50 gramy škrobu a cukrem. Do této směsi nalijeme připravenou vodu a necháme vařit na mírném ohni do zhoustnutí. Vzniklý džem nalijeme do formy, kde máme připravené těsto.

Koláč ala dort

Krém je tečkou na celém dortu

Jako poslední složku si připravíme nadýchaný krém, na ten je zapotřebí smíchat zbytek kukuřičného škrobu spolu s jogurtem a vanilkou. Odložené bílky vyšleháme do sněhu, ke kterému přidáme cukr, špetku soli a připravenou směs s jogurtem. Krém přidáme na vrstvu ovoce a na jeho povrch nastrouháme odložený kus těsta. Připravený koláč pečeme v troubě po dobu 45 minut, a to na 180 stupňů.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*