Dort „Čokoládová pěna“ na perníkovém základu je pohádka pro chuťové pohárky

Čokoládový dort má rád snad každý, zvláště, když je s láskou doma připravený. Pokud tedy chcete potěšit někoho ze svého okolí, neváhejte a vrhněte se na to. 

V dnešní době není zas tak těžké sehnat si někde balený čokoládový dort. V lepším případě je z cukrárny, v tom horším ze supermarketu. Není na tom vlastně nic špatného. Ale přeci jen, na ten pocit, když se zakousnete do vlastního výrobku, nemá nic jiného. Ať už tedy chcete občerstvení na oslavu nebo si jen osladit den, nemusíte váhat a rovnou se na o vrhněte.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • Sto třicet gramů cukru
  • Sedmdesát mililitrů rostlinného oleje
  • Tři gramy prášku do pečiva
  • Sto sedmdesát gramů mouky
  • Čtyřicet gramů kakaa
  • Dvě vejce
  • Tři gramy jedlé sody
  • Sto třicet mililitrů vody
  • Středně velkou mísu
  • Elektrický mixér
  • Metličku
  • Formu
  • Špejli
  • Nůž

Na polevu budete potřebovat:

  • Padesát mililitrů plnotučného mléka
  • Sedmdesát pět gramů čokolády dle vaší volby
  • Třicet gramů kvalitního másla
  • Hrnec
  • Metličku

Začněte smícháním mouky s kakaovým práškem do středně velké mísy. Následně přimíchejte i prášek do pečiva a jedlou sodu, čímž vytvoříte práškovou směs, jež použijete později. Do další mísy rozklepněte dvě vejce, přisypejte cukr a vyšlehejte s mixérem. Jakmile směs začne houstnout, začněte přilévat olej a pokračujte. Dále můžete do rozmixovaného těstíčka přisypat práškovou směs a tu zapracujte metličkou.

Dort máte rychle a jednoduše připraven

Do varné konvice nalijte vodu a jakmile bude vařící, přilijte ji do těsta, díky čemuž dostanete tekutou konzistenci bez hrudek. Přelijte těsto do formy na dort a troubu si rozehřejte na 180 stupňů. Následně naplněnou formu vložte do trouby a nechejte péct okolo 45 minut. Těsto ale pravidelně kontrolujte s pomocí špejle. Tu jednoduše zapíchnete doprostřed těsta a pokud ji vytáhnete a bude čistá, máte dopečeno.

Po vytáhnutí těsta jej nechejte vychladnout a následně vyklopte. S pomocí nože odřízněte horní část, jež následně rozdrobíte na malé části. Nejvhodnější je k tomuto účelu použít mixér. Teď se můžete vrhnout na nachystání polevy.

Vezměte si hrnec a rozpusťte v něm čokoládu a následně i máslo. Na úplném konci dolijte mléko a vše dohromady smíchejte do jednolité směsi.

Hotovou polevu nalijte na připravený korpus a teď už vás čeká jen jedna věc. Tou je si vzít rozdrcený zbytek těsta a nanést jej na boky dortu. Díky tomu dostane úplně nový vzhled a bude vypadat i více profesionálně, což rozhodně při podávání například s kávou nejen vy oceníte. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]