Vylepšený Krtkův dort BEZ PEČENÍ: Chutnější než vanilková zmrzlina, stačí jen zakysaná smetana a zbytek sušenek – pohádková chuť

Ohlásila se vám nečekaná návštěva a vy nemáte žádný zákusek ke kávě? Nevadí, připravte si rychle a snadno vynikající nepečený dezert.

Patříte k milovníkům sladkých dezertů? Pak vás jistě potěší recept na nepečený dort se sušenkovým korpusem a krémem ze zakysané smetany. Dort se pyšní vyváženou kombinací sladkého korpusu a příjemně nakyslého krému. Tato pochoutka vám udělá radost u odpolední kávy, ale i jen tak po dobrém obědě jako sladká tečka. Bonusem tohoto receptu je fakt, že je velmi jednoduchý, a proto ho zvládnou i naprostí začátečníci. Chcete-li, můžete do přípravy zapojit i děti.

Suroviny potřebné pro přípravu korpusu a krému:

Na korpus si připravte

  • 300 gramů kakaových sušenek (dejte pozor, ať nejsou moc tučné, v kombinaci s máslem by byl dort těžký do žaludku)
  • 120 gramů pravého másla
  • 1 polévková lžíce mléka

Na krém budete potřebovat

  • 400 gramů zakysané smetany
  • 150 gramů cukru krupice
  • 100 gramů pravého másla
  • 50 gramů hladké mouky

  • 10 gramů vanilkového cukru
  • 2 kusy čerstvých vajec velikosti M

Postup přípravy smetanového krému

V prvním kroku si připravíte krém – budete ho totiž nechat nějakou dobu chladit v lednici. Na přípravu krému budete potřebovat středně velký hrnec. Do něj nasypte připravených 150 gramů cukru krupice a 25 gramů hladké mouky (bez vážení to vychází na 2 ½ polévkové lžíce) a promíchejte. Do směsi rozklepněte dvě připravená vejce a zapracujte je. Následně do hrnce vyklopte 400 gramů zakysané smetany a důkladně ji do směsi vmíchejte.

V dalším kroku krém míchejte a zahřívejte na mírném plameni tak dlouho, dokud nezhoustne a nezíská konzistenci pudinku. Poté ho ihned odstavte a připravte si pro něj ledovou lázeň. Na tu budete potřebovat větší hrnec než je ten, který jste zvolili pro přípravu krému a studenou vodu. Do většího hrnce napusťte studenou vodu a vložte do něj menší hrnec. Krém pak míchejte tak dlouho, dokud nezchladne na pokojovou teplotu. Poté ho přikryjte potravinářskou fólií a nechte dochladit v lednici.

Příprava korpusu vás bude bavit

Nyní si připravte dortovou formu (ideální je ta o průměru 20 centimetrů) a suroviny potřebné pro přípravu korpusu. Sušenky nyní nalámejte na menší kousky a rozmixujte je na jemnou drť – využít ovšem můžete i váleček a sušenky jím důkladně rozdrtit. Rozdrcené sušenky nasypte do středně velké mísy a přidejte k nim rozpuštěné máslo a lžíci mléka.

Suroviny zpracujte do lepivé, ale lehce drolivé hmoty. Když máte základ na korpus připravený, odeberte z něj asi třetinu, kterou si nechte stranou. Zbytek upěchujte do dortové formy – korpusem pokryjte dno a asi centimetr po okraji.

Formu s korpusem dejte ideálně také do lednice, aby dostatečně ztuhl. Mezitím si vezměte k ruce menší hrnec, do kterého vložte 100 gramů změklého másla a 10 gramů vanilkového cukru. Máslo vyšlehejte za pomoci ručního šlehače do nadýchaného krému. Krém, který máte v lednici, vyndejte a rovněž ho prošlehejte. V dalším kroku ho nadvakrát vmíchejte do vyšlehaného másla s cukrem.

V dalším kroku vyndejte korpus z lednice a poklaďte ho krémem. Dejte pozor, abyste nechali zhruba půl centimetrové okraje, tedy aby se krém nedotýkal dortové formy. Až budete mít všechen krém navrstvený a vyrovnaný na korpusu, zasypte ho odloženou třetinou sušenkové drti – tu nasypte i po stranách, kde jste nechali volné místo. Před podáváním nechte dort v lednici ztuhnout. Pro větší názornost si můžete pustit níže přiložené video s návodem.