Zimní recept na dort Napoleon: Nadýchaný čokoládový korpus, smetanový krém a osvěžující broskev

kakaový dort

Jednoduchá variace na oblíbený dort Napoleon. Nadýchaný kakaový korpus a listové těsto prokládané vrstvami pudinkového a smetanového krému.

První zmínka o tomto dortu pochází z roku 1912, kdy byl poprvé upečen u příležitost 100. výročí vítězství ruské armády nad vojsky Napoleona. Za více než sto let se objevilo nespočet variací. Základem jsou pláty listového těsta proložené žloutkovým krémem. V této variaci si práci s listovým těstem zjednodušíme a celý dort osvěžíme pokrájenými kompotovanými broskvemi.

Co budete na přípravu potřebovat

  • 110 g hladké mouky
  • 30 g rostlinného oleje
  • 20 g kakaa
  • 1070 ml mléka
  • 4 g prášku do pečiva
  • 280 g cukru
  • 1,5 lžičky skořice
  • 40 g vanilkového cukru
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 80 g kukuřičného škrobu
  • 480 g konzervovaných broskví
  • 375 g listového těsta
  • 400 g smetany
  • 16 g ztužovače smetany
  • 50 g moučkového cukru

Příprava základního těsta

Do mísy dejte hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a 0,5 lžičky skořice. V zimní variantě pak můžete přidat i lžičku perníkového koření, jak má kdo rád. Do druhé misky rozklepněte dvě vejce, přidejte špetku soli, 8 g vanilkového cukru a 80 g cukru. Vše rozšlehejte metličkou a přidejte ještě olej a 70 ml mléka pokojové teploty. Vše dobře promíchejte, aby se cukr dokonale rozpustil.

Troubu si předehřejte na 175°C. Suchou směs prosejte přes sítko k ušlehaným vejcím a vše pořádně promíchejte. Těsto přelijte do dortové formy. Můžete použít i kulatou, v tomto případě se těsto nalévá do obdélníkové formy 28×18 cm, vyložené pečícím papírem. Formu vložte do trouby a pečte 20 minut.

kakaový korpus

Tyčinky z listového těsta

Listové těsto můžete vyválet, méně pracné je použít těsto již v rozváleném plátu. Stačí jej rozmotat a nakrájet na proužky asi 1 cm široké. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Listové tyčinky pečte hezky do zlatova. Jakmile máte hotové těsto na korpus, nenechjte ho příliš vychladit. Vyndejte jej z formy a odřízněte svrchní vrstvu, přibližně 1 cm tlustou a dejte ji do misky, rozdrobená pak půjde do náplně.

krájení listového těsta

Pudinkový krém na dort

Korpus vraťte zpět do formy. Přiveďte k varu 750 ml mléka. Do mísy nasypte 200 g cukru, 16 g vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkového extraktu a 80 g kukuřičného škrobu. Ten můžete nahradit pudinkovým práškem. Rozmíchejte a vše zalijte 250 ml mléka a šlehejte metličku, abyste se zbavili všech hrudek.

V menší misce si rozšlehejte metličkou 4 vejce a přilijte je do směsi. Nyní vše vlijte do horkého mléka a přiveďte k varu. Neustále svižně promíchávejte metličkou a nechte provařit asi 30 sekund. Poté zhoustlou směs sundejte z ohně a přidejte do ní 100 g másla. Vše znovu promíchejte. Nakonec přisypte lžičku skořice. Kdo nemá rád, nemusí skořici přidávat.

Nyní pudinkovou směs nalijte na korpus, rozetřete a naskládejte na ni tyčinky z listového těsta. Opět překryjte pudinkem a dejte další vrstvu tyčinek. Tyčinky by měly být ve třech vrstvách, poslední vrstva bude pudinkový krém. Nyní formu přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice odležet na šest hodin.

krájení dortu

Šlehačkový krém

Do misky nalijte 400 ml studené smetany ke šlehání, 16 g ztužovače šlehačky, 50 g moučkového cukru a 16 g vanilkového cukru. Vše vyšlehejte elektrickým šlehačem. Krém si rozdělte na půl do dvou misek. Do jedné z nich přimíchejte polovinu rozdrceného korpusu, který jste si odřízly po upečení dortu. Krém smíchaný s drobenkou natřete v jedné vrstvě na dort.

Nyní naskládejte navrch broskve z plechovky, které jste pokrájeli na malé kousky. Broskve překryjte vrstvou bílého krému a celý vrch posypte zbylou kakaovou drobenkou. Boky dortu opatrně oddělte nožem od formy a formu sundejte. Z boku dort ještě posypte strouhaným kokosem a je hotovo. Na přesný postup se můžete podívat ve videu níže.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]