Nezůstane ani drobek: Recept na vynikající nepečený dort Anička. Nezaměnitelná kombinace kokosu i lahodnému krému

Toužíte-li již delší dobu po výtečném dezertu, seznamte se s tímto nepečeným, kokosovým dortem. Jeho příprava je velmi jednoduchá, ovšem chuť je výjimečná.

Nepečené dorty jsou skvělou alternativou k těm pečeným a navíc nevyžadují tolik práce a času. Jejich příprava navíc umožňuje cukrářům snazší obměnu jednotlivých ingrediencí (například sezónního ovoce). Nicméně na nepečeném kokosovém dortu s krémem ze zakysané smetany a bílé čokolády nebudete chtít změnit nic. Je nadýchaný, lahodný a chutí učaruje jak dětem, tak dospělým. Svým vzhledem se navíc dokáže vyrovnat nejednomu pečenému a nazdobenému konkurentovi.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 240 gramů cukrářských piškotů
  • 70 gramů cukru moučka
  • 15 gramů vanilkového cukru
  • 150 gramů strouhaného kokosu
  • 800 gramů zakysané smetany
  • 200 gramů bílé čokolády
  • 60 gramů strouhaných mandlí

Postup přípravy dortu krok za krokem:

V prvním kroku přípravy dortu začnete netradičně přípravou krému. Ze všeho nejdříve si rozpustíte odváženou čokoládu. Tu roztopte ideálně ve vodní lázni tak, aby teplota tavení dosáhla 60 °C. Alternativním způsobem je roztavení čokolády v mikrovlnné troubě – v tomto případě však buďte opatrní a mikrovlnku nastavte na nižší výkon, abyste se vyhnuli přepálení čokolády. Jakmile budete mít čokoládu rozpuštěnou, vezměte si k ruce větší mísu.

Do ní vyklopte 800 gramů zakysané smetany a přisypte moučkový a vanilkový cukr. Cukr do smetany důkladně zašlehejte – metličkou směs míchejte do té doby, dokud se cukr zcela nerozpustí. Až budete mít tento bod hotový, do směsi vlijte rozpuštěnou bílou čokoládu a metličkou vyšlehejte do homogenní hmoty. V posledním kroku přípravy krému ke smetaně a čokoládě přidejte 100 gramů strouhaného kokosu a vše opět důkladně promíchejte.

Jakmile budete mít krém hotový, dejte ho chvíli stranou a připravte si formu, v níž dort navrstvíte. Pro snazší následnou manipulaci s dortem můžete boky formy vyložit acetátovou fólií (to je okrajová, transparentní fólie, která se používá například v cukrárnách pro oddělení jednotlivých kusů dortu).

Dno formy poté vyložte částí připravených cukrářských piškotů. Na piškoty následně naneste asi třetinu krému, který rovnoměrně rozprostřete po celé ploše piškotů.

Vrstvu krému posypte strouhanými mandlemi a poklaďte druhou vrstvou cukrářských piškotů. Na ty navrstvěte opět třetinu krému, který posypte mandlemi. V dalším kroku na krém opět navrstvěte třetí – a poslední – vrstvu piškotů. Ty opět pomažte částí krému. Aby váš dort vypadal skvostně, opatrně ho vyndejte z formy a odstraňte fólii.

Boky dortu poté pomažte zbylým krémem a celý dort zasypejte 50 gramy strouhaného kokosu, který jste si nechali stranou. Před podáváním nechte dort v ledničce 8 hodin tuhnout.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]