Tento koláč peču již 20 let: Dlouho jste prosili o recept, dnes vám ho konečně dám. Uložte si ho do záložek, ať se neztratí

Přestože je již spousta rodin volí možnost si nechat dort k narozeninám upéct u cukráře, stále se najdou tací, kteří se pouští do vlastnoruční výroby toho cukrářského výrobku.

Doma vyráběný dort chutná mnohem lépe než od cukráře, třebaže kolikrát není vzhledově na jedničku. Možná je to i proto, že byl dělán s láskou a péčí. Zejména malé děti žadoní, aby dostaly k narozeninám dort, který jim upeče jejich maminka nebo babička. Když máte po ruce dobrý recept, tak na něm prakticky není co pokazit. Připravili jsme pro vás podrobný návod na jednoduchý vanilkový dort s krémem.

Co budete potřebovat na dortový korpus

  • 180 g polohrubé mouky
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 150 g pískového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva

Co budete potřebovat na krém

  • 800 g zakysané smetany
  • 150 g moučkového cukru

Postup přípravy

  • Do hluboké mísy dejte vejce, cukr, sůl a vanilkový cukr. Dobře vše našlehejte, aby vám vznikla hustá pěna.
  • Do prosáté mouky přidejte prášek do pečiva a mouku pak dávejte po částech do našlehané vaječné pěny.
  • Plech vyložíte pečicím papírem a na něm utvoříte z těsta pomocí polévkové lžíce několik stejně velkých placek.
  • Plech dáte do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C a pečete asi 15 minut. Dortové placky necháte vychladnout.
  • Mezitím, co upečené placky chladnou, připravíte si krém. Zakysanou smetanu dáte do mísy a přidáte k ní moučkový cukr. Asi po dobu tří minut budete hmotu šlehat.

  • Jakmile jsou dortové placky vychladlé, můžete se pustit do tvorby dortu. Jednotlivé placky potřete krémem a naskládáte je na sebe. Přikryjete je potravinovou fólií a dáte do chladničky na dobu dvou hodin vychladit.
  • Po dvou hodinách dort vytáhnete z ledničky a jeho povrch polejete čokoládovou polevou. Takto je již hotový a stačí ho jen dát ještě vychladit do chladničky, aby se dobře zaležel a jednotlivé chutě aby se propojily.