Nebesky lahodná hovězí játra podle receptu mého dědečka vyžadují pouze 4 přísady

Hovězí játra

Hovězí játra jsou velmi často opomíjenou surovinou, přesto ale dokáží být velkou pochoutkou. Důležité je vědět, jak je správně připravit, a nebát se toho.

Játra, a vnitřnosti obecně, nepatří mezi oblíbené suroviny, a to hlavně proto, že mají velmi často výraznou chuť. Je ale velkou chybou jimi kvůli tomu opovrhovat, protože právě tato výraznost může být velkou výhodou a udělat jídlo zcela výjimečným. U hovězích jater je problémem také to, že jsou často velmi tvrdá. Pokud ale víme, s čím je správně zkombinovat, mohou být velmi měkká a šťavnatá.

Ingredience potřebné na přípravu hovězích jater:

  • hovězí játra
  • středně velká cibule
  • hořčice
  • zakysaná smetana

Hovězí játra

Zaručený recept na šťavnatá játra

Připravit chutná a měkká játra může být mnohdy velmi náročné, a to hlavně proto, že jim stačí opravdu krátká chvilka nepozornosti a budou tvrdá. Pokud je ale během vaření, ve správnou chvíli, zkombinujeme se zakysanou smetanou a hořčicí, vznikne nám lahodný pokrm. Důležitým krokem, na který ale také nesmíme zapomenout, je podlít játra vroucí vodou.

Nejjemnější kuřecí játra podle mého dědečka: Díky speciální přísadě se jim žádný jiný recept nevyrovná

Hovězí játra

Nejen chutná játra, ale také zbavená specifické chuti

Zalití vroucí vodou nám zaručí nejen chutnost, ale také to, že játra přijdou o svůj specifický zápach. Abychom dosáhli vysněného výsledku, je zapotřebí držet se jednoduchého návodu. Nejprve játra důkladně opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Ty vložíme do hluboké nádoby, kterou naplníme vroucí vodou. Játra zde necháme po dobu 5 minut, poté vodu z nádoby vylijeme. Játra je zapotřebí ještě opláchnout.

Hovězí játra

Kombinace smetany a hořčice vytvoří lahodnou chuť

Na pánvi si necháme osmahnout cibuli s malým množstvím soli a cukru. Přidáme k ní také česnek, a jakmile je obojí propečené, na pánev přidáme také játra. Ta necháme na pánvi dusit po dobu 30 minut, mezitím si vedle v nádobě připravíme zakysanou smetanu, kterou smícháme se 2 polévkovými lžícemi vody a hořčicí. Směs zamícháme do hladka, a jakmile jsou játra podušená, do směsi je jednoduše přidáme. Necháme vařit ještě 10 minut, poté můžeme servírovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]