Nejjemnější kuřecí játra podle mého dědečka: Díky speciální přísadě se jim žádný jiný recept nevyrovná

Játra, obzvláště ta kuřecí, se na našich jídelních stolech vyskytují zcela výjimečně. Je to ale velká škoda, protože jejich příprava není extrémně náročná a výsledná chuť rozhodně stojí za to.

Játra jsou obvykle považována za odpad, část slepice nebo kuřete, která neslouží ke konzumaci. To je ale velká chyba, pokud je umíme správně připravit, mohou nám posloužit jako velmi chutný a vydatný chod. Jejich struktura je jemná, přesto jsou svojí chutí výrazná a velmi specifická. Kromě toho jsou také bohatým zdrojem vitamínů a minerálů.

Ingredience potřebné na přípravu křehkých jater:

  • 500 gramů kuřecích jater
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • černý pepř mletý, sůl
  • 30 gramů slaniny
  • 50 gramů tučného, špekového masa
  • 2 středně velké cibule
  • kmín, majoránka
  • 1 lžíce hladké mouky

Kuřecí játra

Ingredience si připravíme proto, abychom na žádnou nezapomněli

Jako první krok je dobré si na pracovní stůl připravit veškeré potřebné ingredience, a to hlavně proto, abychom následně žádnou nevynechali a výsledný pokrm měl požadovanou chuť. Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Nakrájíme si také tučné maso, slaninu a cibuli. K ruce vezmeme hluboký hrnec s nepřilnavým povrchem a rozpálíme jej.

Zavařovací sklenice

Tuhle chuťově famózní paštiku dělám i 3x týdně. Má blahodárné zdravotní benefity a je hotová do pár minut

Kuřecí játra

Smažení je rychlé, ale nezbytné pro výslednou chuť

Na rozpálenou pánev nejprve umístíme tučné maso, které následují kousky slaniny. Jakmile nám obě ingredience začnou chytat zlatavou barvu, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Směs dochutíme za pomoci soli, pepře a kmínu. Ve chvíli, kdy nám příjemně zlatavou barvu začne chytat i cibulka, přidáme do hrnce také připravená játra.

Kuřecí játra

Dochucení nepodceňujte, jedná se o velmi důležitý krok

K játrům a cibuli přidáme mouku a vše zalijeme připraveným vývarem. Takto dochucený pokrm dusíme pod pokličkou po dobu 8 minut, poté do hrnce přidáme také majoránku a necháme probublat. Výsledný pokrm podáváme s vařenou rýží nebo jemnou bramborovou kaší. Játra jsou určena k okamžité konzumaci, dlouhodobým skladováním nebo opakovaným ohříváním výrazně ztrácí na chuti.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*