Cibule různých druhů, chutí a jejich správné použití

Štiplavá cibule je součástí téměř každého pokrmu. Přesto ale téměř nikdo netuší, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými barevnými druhy cibule a v jejich chuti. Ačkoliv to spousta lidí dělá, neměly by se vzájemně zaměňovat a jejich použití v pokrmech rozlišovat právě na základě různorodých chuťových vlastností. Poradíme vám, jak se v cibulích vyznat a která je k čemu dobrá.

Žlutá cibule

Nejrozšířenější a tím i nejpoužívanější cibule je ta, jejíž slupka má žlutou barvu a středně pálivou chuť a vůni. Je skvělá jako základ na polévky a omáčky, kterým dodá specifickou a jedinečnou chuť, bez které by to zkrátka nebylo ono. Kromě toho je vhodná také do salátů, do grilovaných pokrmů či na zapékání v troubě nebo na pánvi. Je levná a dostupná v každém obchodě.

Červená cibule

Méně známá, ale také poměrně dostupná cibule, jejíž dužnina i slupka mají temně fialovou barvu. Šťáva voní téměř sladce a téměř nepálí. Červená cibule není příliš vhodná na smažení či dlouhé vaření a obvykle se konzumuje syrová. Jako taková má silnou, kořenitou ale nasládlou a jemnou chuť. Proto je vhodná k použití do salátů a na grilovaná jídla.

Sladká cibule

Sladká cibule je známá také jako jarní cibulka a je to jemná a nedráždivá forma cibule. Existují různé odrůdy, zejména v Americe se jich pěstuje kolem deseti druhů. V Evropě se pěstuje zejména na severovýchodě Francouzského středohoří. Vhodná je zejména pro použití do pokrmů, které nechceme příliš přiostřit, a dodá jemnou sladce kořenitou chuť.

Bílá cibule

Obrovské bílé hlízy s tenkou slupkou jsou základní složkou mexické kuchyně. Perfektně se její chuť hodí do salsy, tacos nebo guacamole. Je také skvělá jako ingredience na pizzu. Její použití se povětšinou kryje s možnostmi naší známé cibule žluté. Pro kuchaře má však jednu nevýhodu. Její šťáva má velmi ostré aroma a při krájení silně dráždí oči.

Šalotka

Z botanického hlediska šalotka není cibule, nýbrž česnek, s nímž také sdílí podobnou chuť. Vzhledově se ale podobá spíše běžné kuchyňské cibuli, bývá však menší a v trsu jedné rostliny se jich na rozdíl od běžné cibule vytváří víc. Oproti jiným druhům bývá její cena poměrně vysoká a často se používá ve vybrané až luxusní kuchyni. Díky specifické chuti se často používá v kořenících směsích americké, francouzské i ruské kuchyně. Je skvělá také k pečeni z červeného masa nebo krůty.

Fotografie: Pixabay