Připravte si jablečno-ořechovou roládu, která skvěle voní a ještě lépe chutná

Toužíte-li být za hvězdu kuchyně, připravte svým blízkým jablečno-ořechovou roládu. V kuchyni nestrávíte příliš času, ale oslavné ódy na vás budou pět vaši bližní věčně.  

Jestliže hledáte univerzální moučník, který by potěšil i ty nejnáročnější strávníky, vyzkoušejte jablečno-ořechovou roládu. Nejen, že je vláčná a voňavá, ale v případě potřeby ji můžete připravit i ve veganské verzi. Pro tu stačí zaměnit klasické listové těsto za veganské (nechcete-li ho kupovat, můžete si ho snadno připravit doma) a vynechat z receptu uvedené vejce. Roláda je skvělá jak k snídani, tak k odpolední kávě či čaji s přáteli.

Ingredience potřebné pro přípravu rolády:

  • 1 až 2 kilogramy jablek
  • 200 gramů mletých vlašských ořechů
  • 1 kus vejce velikosti M
  • 6 polévkových lžic cukru krupice
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • rostlinný olej na potření a vymazání (nejlépe slunečnicový)
  • 1 balení listového těsta

Postup přípravy rolády krok za krokem:

Předtím, než přistoupíte k samotné přípravě rolády, je dobré si na kuchyňskou pracovní desku vyskládat veškeré potřebné suroviny – ušetříte tím spoustu času. Pro samotnou přípravu rolády budete potřebovat škrabku, vykrajovač jablečných jadřinců, struhadlo, středně velkou pánev, plech a pečicí papír. V případě, že nemáte mleté vlašské ořechy, ale koupili jste je vcelku, budete potřebovat taktéž mlýnek a menší misku.

Fotografie: Rebecca Sims / Creative Commons / CC BY

V prvním kroku přípravy nachystaná jablka důkladně omyjte, oloupejte a s pomocí vykrajovače jablečných jadřinců je zbavte středu. (Nemáte-li tento nástroj doma, jablko rozkrojte a jadřinec vyřízněte nožem, jak jste zvyklí.) Hotová jablka poté nastrouhejte na hrubém struhadle. Nyní si k ruce vezměte pánev, kterou potřete trochou oleje a dobře rozpalte. Na rozehřátou pánev nasypte nastrouhaná jablka a minutu až dvě je restujte. Následně k nim přisypejte mleté vlašské ořechy a cukr a nechte ještě chvíli opéci.

V dalším kroku do pánve přidejte čajovou lžičku skořice. Vzniklou směs dobře promíchejte a odstavte z plamene – kdybyste plotýnku nevypnuli, riskovali byste zhořknutí skořice. Nyní si na pracovní desku připravte libovolné listové těsto.

To si rozdělte na tří části (popřípadě na jednotlivé pláty, záleží, jaké těsto jste zakoupili) a každou z nich rozválejte na tenký plát. První plát potřete trochou oleje a dejte na něj asi polovinu celkového množství náplně, kterou rovnoměrně rozprostřete.

Fotografie: Freepik

Následně na ní položte druhý plát a celý postup zopakujte. Abyste jednotlivé vrstvy rolády lépe zapracovali do sebe, můžete vrchní – třetí, plát listového těsta lehce poválet válečkem. Až to budete mít hotové, roládu jednoduše zarolujte, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Moučník pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 40 minut nebo do doby, než jeho povrch zezlátne.