Švýcarská roláda plněná ovocnou zavařeninou nebo kompotem podle japonského receptu: Ano, čtete správně, upečte si ji a nebudete litovat!

Všechny vaše pokusy o roládu skončily katastrofou? S tímto receptem získáte vláčnou a jemnou roládu jako od profesionála, která jen tak nepraskne.

Položte před návštěvu dezert jako z cukrárny. Jemná roláda z bílkového těsta je krásná nejen na pohled, ale i úžasně chutná. Nemusíte se stydět podat ji dětem na svačinu i vzácným hostům. Náplň si můžete zvolit, jakou chcete, ovocná marmeláda nebo lískooříškový krém. V tomto případě je nejdůležitější udělat dobrý a vláčný korpus, aby se vám s ním dobře pracovalo a nepraskal.

Ingredience na přípravu sladké rolády

Na přípravu vláčné rolády s náplní budete potřebovat následující suroviny. V tomto případě je velice důležité dodržet přesné množství uvedené v receptu, abyste docílili jemného korpusu, se kterým se vám bude dobře manipulovat, aniž byste riskovali prasknutí.

  • 90 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 50 g mléka
  • 50 g olej
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • 5 ks vajec
  • Špetka soli

Návod na přípravu rolády

Nejdříve oddělte žloutky od bílků, každou složku vložte do jiné misky. Ke žloutkům přidejte 50 g cukru a šlehačem vyšlehejte do pěny. Z bílků vytvořte elektrickým šlehačem tuhý sníh. Když obrátíte misku, neměl by vypadnout. Postupně během šlehání bílků přisypávejte zbytek cukru. Jakmile vytáhnete metličky, bílý sníh by měl tvořit pevné špičky. Nyní můžete spojit bílky se žloutky, opatrně je promíchejte, aby se spojily a nespadla pěna.

Ke směsi prosejte hladkou mouku a jemně zpracujte v hladké těsto. Dejte si skutečně na čas, kdybyste totiž míchali příliš rychle a prudce, vaječná pěna by se mohla srazit. Zpracovávejte tak dlouho, dokud nezískáte konzistentní směs bez hrudek.

Vedle v malé misce smíchejte 50 ml mléka se stejným množstvím oleje, přidejte k nim trochu těsta a spojte všechny složky. Poté vlijte do mísy s těstem a opět míchejte dohladka.

Těsto nechte chvíli odležet a mezitím si připravte obdélníkový plech. Vyložte pečicím papírem, nalijte těsto a stěrkou upravte do všech koutů a stran. Povrch by měl být rovný. Abyste si byli jistí, že je těsto tam, kde má být, můžete s ním párkrát ťuknout o kuchyňskou desku. Tak se z těsta také uvolní vzduchové bublinky. Vložte do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů, pečte po dobu 30 minut.

Upečený korpus vyjměte z plechu společně s pečicím papírem, přikryjte druhým papírem a překlopte. Horký pečicí papír sloupněte. Těsto ořízněte do roviny. Vytvořte na něm zářezy v rozmezí 1 cm a hluboké asi 3 mm. Potřete náplní podle chuti, domácí marmeládou nebo lískooříškovým krémem.

Nyní začněte z krátké strany rolovat pomocí papíru, který nakonec přelepte, aby se nerozbaloval. Na jednu hodinu uložte do chladničky. Pečicí papír nakonec sloupněte a roládu naporcujte. Můžete podávat se šlehačkou nebo tvarohem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]