Babiččiny dušené palačinky mají úplně nový rozměr chuti. Díky speciálnímu postupu

Palačinky jsou tak snadné na přípravu a přesto je možné jejich chuť ještě vylepšit. Stačí se držet starého a téměř zapomenutého receptu prababiček a podusit hotové palačinky v mléce.

Nikdy dřív nebyly palačinky tak měkké a vláčné. Stačí použít jednoduchý trik z kuchyní našich prababiček, na který se ale v tom spěchu a shonu naší doby téměř zapomnělo. Stačí hotové palačinky podusit v mléce s máslem a nechat je získat tu správnou jemnost, jakou si zaslouží. Díky tomuto jednoduchému kroku se z obyčejných palačinek stanou rázem neobyčejné a budou chloubou vašich kulinářských schopností.

Ingredience

  • Vejce – 3 ks
  • sůl – 1 lžička
  • cukr – 60 g
  • mléko – 200 ml
  • voda – 200 ml
  • hladká mouka – 1 hrnek
  • rostlinný olej – 3 lžíce

Na dohotovení

  • Mléko – 200 ml
  • máslo – 80 g

Tři vejce vyklepněte do misky, přidejte k nim sůl a cukr a metličkou je rozšlehejte dohladka. Přilijte mléko, promíchejte a nakonec přidejte hladkou mouku a rozmíchejte dohladka. V konvici přiveďte vodu k bouřlivému varu a přilijte ji do misky s těstem a nakonec přilijte také rostlinný olej a obojí důkladně zapracujte. Těsto pak nechte stát pod pokličkou 15 minut. Pánev na palačinky vytřete olejem, nalijte do ní trochu těsta, které rozlijte po celé ploše do tenké vrstvičky. Smažte palačinky po obou stranách dozlatova.

Do jiné pánve s vyššími stěnami nalijte 200 ml mléka a přidejte do něj ještě 40 gramů másla. Ve druhé pánvi rozpusťte zbylých 40 gramů másla.

Berte palačinky jednu po druhé, skládejte je do trojúhelníku a namáčejte je do horkého mléka a trojúhelník položte na pánev. Měly by vyjít čtyři trojúhelníky na jednu plochu pánve. Vrstvěte palačinky v pánvi na sebe, dokud nebudou všechny.

Mléko s máslem z první pánve pak postupně nalévejte na palačinky a vždy počkejte, až se vyvaří veškerá tekutina. Pak přilijte další. Pokračujte, dokud nenalijete na palačinky veškeré mléko s máslem z první pánve. Poté palačinky přiklopte pokličkou a duste je 7 až 10 minut. Hotové palačinky odeberte z pánve na talíř a podávejte se zakysanou smetanou či šlehačkou a džemem nebo čerstvým ovocem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]