Kamarádka mě naučila nejlepší profiterolky. Manžel s dětmi často žadoní, abych je upekla

Profiteroles jsou tradiční francouzskou sladkostí. Jedná se o zmenšenou obdobu nám dobře známého větrníku

I když se to dle názvu nezdá, prý to byl italský cukrář, který vymyslel tento nejslavnější francouzský dezert. S Francouzi o tom ale raději nemluvte, ti jsou totiž velcí patrioti a tento dezert připisují pouze Francii. Tento dezert, který je podobný našemu poctivému větrníku, který vás vždycky pořádně zasytí a zalepí je mnohem menší velikosti. Můžete je ujídat jeden za druhým a a přesto vás nebude po konzumaci tížit v žaludku. Garantujeme vám, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete. Stejně, jako můj manžel.

Jak upéct dokonalé profiterolky

Co se týká přípravy, je snadná. V postupu není nic složitého, co by nezvládl každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a mixér. Můžete se tedy směle pustit do díla. Profiterolky doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí dezertem ohromit svou nedělní návštěvu nebo partnera. Budete mít zaručeně úspěch. Připravte si následující ingredience:

Fotografie: Freepik

Těsto

  • máslo – 100 gramů
  • voda – 1 polévková lžíce
  • sůl – 1 polévková lžíce
  • mouka – 150 gramů
  • vejce – 4 ks

Krém

  • žloutky – 4 ks
  • cukr – 105 gramů
  • kukuřičný škrob – 3,5 lžíce
  • mléko – 600 ml
  • vanilka – podle chuti

Čokoládová omáčka

  • čokoláda (lepší je hořká) – 240 gramů
  • smetana – 240 gramů

Postup pro přípravu

Předehřejte si troubu na 220 stupňů Celsia. Vezměte si plech na pečení a vyložte jej pečicím papírem. Přiveďte vodu k varu, přidejte máslo a sůl a mouku. Ještě na plotně neustále míchejte. Těsto by mělo držet pohromadě a odlepovat se od stěn.

Těsto sundejte z plotny, nechte mírně vychladnout a poté přidávejte po jednom vejci a důkladně rozšlehejte dřevěnou lžící. Každé vejce přidejte až poté, co se předchozí vejce důkladně promíchá se směsí.

Fotografie: Freepik

Těsto přendejte do zdobicího sáčku a na plech vytlačte kuličky o průměru maximálně 3 cm a vzdálené od sebe 4 cm. Pečte 20 minut bez otevření trouby. Poté nastavte teplotu na 180 stupňů Celsia a vyjměte profiterolky z trouby. Následně propíchněte dno každé z nich a vypařte je. Vraťte je do trouby na dalších asi 6 minut.

Žloutky a polovinu cukru vyšlehejte dohladka. Vmíchejte škrob a znovu vyšlehejte. Do mléka přidejte zbývající cukr a vanilku a vařte do zhoustnutí. Do žloutkové směsi přilévejte po troškách mléko z hrnce a pokaždé promíchejte. Dejte na několik minut na mírný oheň a nezapomeňte hníst, krém je hustý.

Fotografie: Pexels

Odstavte z ohně, přikryjte potravinovou fólií a nechte 4,5 hodiny v chladničce. Přiložte fólii na krém a pevně ji přitiskněte. Krém dejte do zdobicího sáčku a do otvorů na dně profiterolek jej naneste trubičkami. Čokoládu nalámejte do smetany, přiveďte k varu a přelijte přes profiterolky. Nechte ztuhnout a podávejte. Přeji vám dobrou chuť.