Královský tvarohový koláč s meruňkami: Jemná náplň na bázi křupavé drobenky

Lahodný sýr a meruňky jsou dokonalou kombinací. Užijte si dezert, kterým pohostíte každého, kdo ke koláči usedne. Ať už děti či dospělé. 

Upečte si lahodný, křehký a naprosto dokonalý meruňkovo sýrový koláč. Nejedná se o kdejaký koláč, jedná se o dezert, který vás okouzlí svou plnou chutí, lehkostí a spoustou sladké náplně. Těsto je šťavnaté, vláčné a chutná každému, kdo má rád meruňky. Užijte si sezonu meruněk nejen v knedlících, ale i v lahodném dezertu. Obohatit jej můžete například šlehačkou.

Ingredience potřebné pro přípravu koláče

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 ČL pečící prášek
  • 170 g krystalového cukru
  • 125 g másla
  • 3 ks vejce
  • 0,5 kg meruněk
  • 400 g sýru
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 ks pomerančové kůry
  • 50 g kukuřičný škrob

Jak postupovat při přípravě meruňkového koláče

Pokud nemáte polohrubou mouku, lze použít i hladkou. Jen s tím rozdílem, že ji musíte prosít přes síto. Mouka pak bude více nadýchaná a křehká. Jakmile budete mít připravenou mouku, přidejte kypřící prášek a promíchejte. Dále přidejte polovinu cukru a opět promíchejte. Nyní vezměte chlazené máslo a nastrouhejte ho do mouky. Nechte ho mírně zteplat a poté vytvořte hladké těsto. 

Vypracované těsto odložte do mikrotenového sáčku nebo do folie a nechte ho v lednici dvacet minut odležet. Veškeré suroviny se spojí a s těstem se bude lépe pracovat. Určitě ale nenechávejte těsto odpočívat na teplém místě. Bylo by velmi měkké a také by se lepilo. Nyní je čas na přípravu tvarohové náplně, čerstvých meruněk a zbytku surovin.

Příprava sýrové náplně

Nyní smíchejte čerstvý sýr, například ricotu nebo jiný sýr s cukrem, škrobem a zakysanou smetanou. Promíchejte a dále připravte vejce. Oddělte žloutek od bílků. Žloutky přidejte k sýrové směsi i s pomerančovou kůrou a bílky se špetkou soli vyšlehejte do husté hmoty. Pomocí ručního mixéru vymíchejte tvaroh s ostatními surovinami. Připravte si meruňky.


Umyjte je a zbavte je pecek. Bílky smíchejte se sýrovou směsí. Pozor! Bílky nemíchejte, stačí směs s bílky mírně přehazovat, aby se suroviny spojily. Na vymazaný plech o průměru 21 cm rozprostřete ⅔ těsta a naneste na něj sýrovou směs. Poté naskládejte vedle sebe půlky meruněk. Rozválejte zbytek těsta, se kterým přikryjete meruňky. Předehřejte troubu na 180 °C a koláč pečte po dobu jedné hodiny.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]