Nejlepší karbanátky: Plněné zeleninovou směsí a zasypané horou sýra! Když není čas stát u plotny, tak sáhněte po tomto 10minutovém receptu

Toto je dokonalý recept pro zaneprázdněné kuchaře a kuchařky, které potřebují rychle uvařit a věnovat se jiným věcem. Kvalita tím ale netrpí, ba právě naopak. Lepší karbanátky jste ještě nejedli.

Kombinace mletého masa, čerstvé zeleniny a strouhaného sýra zní vždycky jako dobrý nápad. Kromě toho, že nejspíš chutná úplně každému, je tento pokrm navíc neskutečně rychlý na přípravu a nenáročný na suroviny. Má zkrátka všechny klady, které si jen můžete od domácího oběda přát. Mimoto neudělá tato dobrota ostudu ani u svátečního stolu. Pokud tedy chystáte nějakou domácí party nebo oslavu, nebojte se je zařadit na jídelníček.

Na desetiminutové karbanátky budete potřebovat:

Na karbanátky:

  • Mleté maso – 600 g
  • cibule – 1 ks
  • česnek – 2 až 3 stroužky
  • chléb – 2 plátky (nebo trocha strouhanky)
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • sůl – ½ lžičky nebo podle chuti
  • strouhaný sýr – 150 g

Na náplň:

  • Houby – 300 g
  • mrkev – 1 ks
  • cibule – 1 velká nebo 2 menší
  • vajíčko – 1 ks
  • majonéza nebo zakysaná smetana (případně kombinace obojího) – 2 lžíce
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • sůl – 1/3 lžičky

Připravte směs mletého masa

Plátky chleba nakrájejte či natrhejte na malé kousky. Vložte je do misky a zalijte je vodou nebo mlékem. Nechte je důkladně nasáknout a mezitím pokračujte v přípravě. Oloupejte cibuli a nasekejte ji ostrým nožem na menší kostičky. Oloupejte stroužky česneku a rozdělte je na několik menších kousků. S krájením najemno si nedělejte starosti, na řadu totiž přijde mixér. Proto stačí krájet na kousky jen tak, aby je váš mixér zvládl rozmělnit.

Namočený chléb důkladně vymačkejte od zbytkové tekutiny. Výsledná hmota by jí měla obsahovat naprosté minimum, protože by karbanátky jinak nedržely pohromadě. Vymačkaný chléb vložte do nádoby mixéru a přidejte pokrájenou cibuli a česnek. Všechny ingredience nyní důkladně rozmixujte. Pak směs vyklopte do mísy, osolte a opepřete a hmotu ještě chvíli hněťte rukama.

Smíchejte ingredience na náplň

Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Velkou cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Žampiony nebo jakékoliv jiné houby nakrájejte na menší kousky. Rozpalte velkou pánev s trochou rostlinného oleje a na mírném ohni orestujte cibuli. Když mírně zezlátne, vyjměte ji z pánve a namísto ní přihoďte do tuku houby. Ty smažte za občasného promíchání asi 5 minut a opět odstraňte z pánve. Nakonec orestujte nastrouhanou mrkev po dobu 3 až 4 minut.

Restované přísady smíchejte v jedné míse. Vyklepněte k nim jedno vajíčko, dochuťte solí, mletým černým pepřem a dvěma polévkovými lžícemi majonézy, zakysané smetany či bílého jogurtu (popřípadě jejich vzájemnou kombinací) a důkladně promíchejte.

Vytvořte placky a upečte je

Připravte si plech na pečení pokrytý pergamenovým papírem. Z masa odebírejte kousky zhruba o velikosti dlaně a zformujte je do tvaru kruhových placiček. S tím vám může pomoci i příhodně velká kulatá miska s plochým dnem. Budoucí karbanátky pak vyskládejte vedle sebe na plech a na každou vložte asi jednu polévkovou lžíci zeleninové náplně.

Na jemném struhadle nastrouhejte sýr a bohatě jím zasypejte každou placičku se zeleninovou směsí. Připravené karbanátky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je po dobu 25 minut. Jakmile se sýr na povrchu karbanátků rozteče a krásně zezlátne, můžete je vyndat ven z trouby. Servírujte je ještě čerstvé spolu s vařeným bramborem a čerstvou zeleninovou oblohou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]