Jahodovo-vanilkové DUO kostky: Recept BEZ želatiny, 1000x lepší než ptačí mléko. Kdo je neochutná, ten prohloupí!

Jsou domácí, poctivě dělané a hlavně velice chutné – řeč je o jahodových kostičkách, které jsou ideálním dezertem i občerstvením na oslavách. Jejich příprava je opravdu snadná. 

Chcete si zajistit ideální pochoutku pro vaše děti, které vás za ni budou milovat ještě více, než kdy předtím? Pak se nebojte vrhnout na přípravu těchto drobných, dvoubarevných kostiček, které je nalákají nejprve vzhledem a následně i dokonalou a vyváženou chutí. Vypadají jako z cukrárny a nejlepší je, že jich můžete udělat jakékoliv množství se vám jen zachce. Kdyby vám totiž nějakým zázrakem vydržely do druhého dne, tak se budou skvěle hodit i jako doplnění ke svačině.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

Jahodová polovina:

  • Jahody – 300 g
  • Cukr krystal – 80 g (či dle chuti i více/méně)
  • Kukuřičný škrob – 35 g
  • Obyčejná voda – 40 ml

Bílá, krémová polovina:

  • Smetana na vaření – 350 ml
  • Cukr krystal – 60 g
  • Kukuřičný škrob – 45 g
  • Vanilkový cukr – 1 lžička

Na ozdobu:

  • Strouhaný kokos – dle chuti

Na vymazání formy (11×23 cm, objem 1 500 ml):

  • Rostlinný olej – dle potřeby

Postup přípravy

Nachystejte si formu, ve které budete dezert tvořit a vymažte ji trochou rostlinného oleje. Pomoci si můžete papírovou utěrkou. Nyní můžete vytvořit bílou, krémovou část. Smetanu na vaření nalijte do kastrůlku a přidejte k ní i cukr krystal a kukuřičný škrob. Důkladně směs promíchejte, aby se v ní náhodou neobjevily hrudky a poté ji dejte na sporák.

Za stálého míchání ji přiveďte k bodu varu a jakmile se tak stane, vařte ji pouhou minutu. Poté směs stáhněte z ohně a přimíchejte do ní vanilkový cukr. Přelijte ji do nachystané formy a vyčkejte cca 20 až 25 minut, než při pokojové teplotě zatuhne. Nyní můžete vytvořit jahodovou polovinu.

Dezert vám zachutná prakticky ihned

Do větší mísy dejte jahody a zasypejte je cukrem. S pomocí mixéru z nich postupně udělejte konzistenci pyré. Jestliže používáte mražené jahody a ne ty čerstvé, tak je dejte spolu s cukrem do kastrůlku a ohřívejte je tak dlouho, dokud nezměknou. Poté je také promixujte tyčovým mixérem.

Jestliže vám ve směsi vadí semínka, tak jahodové pyré propasírujte přes menší sítko. Dejte kukuřičný škrob do mističky s vodou a vyčkejte, než se v ní rozpustí. Poté ho nalijte do jahodového pyré, dejte vzniklou směs do kastrůlku a za stálého míchání ji přiveďte k bodu varu a následně ji vařte jednu minutu.

Horkou směs nalijte na tu bílou do formy a zarovnejte ji. Nechejte dezert vychladnout na 30 minut při pokojové teplotě. Poté ho zakryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice na 30 až 60 minut. Následně dezert vyjměte z formy a zasypejte ho ze všech stran strouhaným kokosem. Nakrájejte ho na jakýkoliv tvar chcete a můžete ho podávat, dobrou chuť!