Šlehaná jablka bez vajec a smetany. Skvělý a neotřelý dezert se stal hitem letošních svátků. Ježíšek by se olizoval až za ušima

Fotografie: Unsplash

Jablka jsou velmi oblíbeným ovocem do nejrůznějších dezertů. Většinou se spojují s vejce a smetanou, existují však také recepty bez těchto přísad.

Kdo by nemiloval jablka, zvláště v dezertech. Oblíbené jsou buchty nebo jablečné záviny. Zkuste však dezert, který je založený opravdu hlavně na jablkách a jejich chuť v něm hraje primární roli. Určitě vás potěší, že tento jablečný dezert neobsahuje takřka žádné další ingredience. Můžeme o něm tak bez problému říci, že je opravdu jablečný. Příprava je jednoduchá a rychlá.

Připravte si ingredience

Na přípravu dezertu budete potřebovat kilogram jablek. Jakou odrůdu vyberete je zcela na vás. Pokud půjde o jablka kyselejší, bude třeba si připravit také cukr k doslazení. Pokud vyberete sladkou odrůdu jablek, nebudete muset cukr používat. Ostatně doslaďte je podle své chuti. Připravte si také želatinu a 100 mililitrů vody. Podle chuti pak citronovou kůru a skořici. V první řadě je potřeba připravit jablka.

Fotografie: Pixabay

Nejdříve je oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Poté je dejte na patnáct minut do trouby nebo do mikrovlnné trouby na maximální výkon. Následně jablka vychlaďte.

Pečením by z jablek mělo vzniknout pyré. To následně smíchejte s připraveným cukrem podle chuti a přidejte také citronovou kůru. Následně ještě hmotu šlehejte mixérem asi pět minut. Důležité je, aby vzniklo opravdu jemné pyré.

Připravte si želatinu

Želatinu zalejte studenou vodou a nechte ji nabobtnat. Poté ji smíchejte s připraveným jablečným pyré. Následně šlehejte asi deset minut. Spojená hmota by měla být vzdušná a nadýchaná. Podobat se bude vaječné pěně. Vytvořenou hmotu můžete nandat do mističek nebo skleniček. Podle chuti pak můžete jablečné pyré posypat skořicí nebo například čokoládou.

Pokud vám přeci jen schází smetana, můžete z ní vytvořit šlehačku a dezert dozdobit. Je však zbytečná, protože nadýchané jablečné pyré chutná skvěle už tak, jak je. Pokud do dezertu dáte méně cukru, je vhodnou alternativou pro ty, kteří drží dietu, ale také pro malé děti. Skvěle se hodí také na narozeninové oslavy. Ve skleničce dezert vypadá opravdu luxusně. Navíc jeho příprava není složitá.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]