Vlnitý koláč z kynutého těsta jako z bavlnky: Neskutečně jemné a nadýchané těsto

Někdy je opravdu těžké zvolit správné pohoštění, které zachutná všem. Vyzkoušejte netradiční vlnitý koláč z kynutého těsta, se kterým nešlápnete vedle. 

Tento skvělý koláč nemusí sloužit pouze jako pohoštění návštěvě. Můžete si ho upéct jen tak, třeba k nedělnímu kafíčku či čaji. Nebo ke snídani. Je vynikající a rozplývá se na jazyku. Svou nadýchanou konzistencí uchvátí nejen vás, ale i celou vaší rodinu. Nejedná se o obyčejný hrnkový koláč, ale o sladkost, která se na vašem rodinném stole bude objevovat pravidelně. 

Připravte si tyto ingredience:

  • 90 ml vlažného mléka
  • 3 g sušených  kvasnic
  • 300 g hladké mouky
  • zarovnaná čajová lžička soli
  • 30 g krystalový cukr
  • 1 ks vejce vel. M
  • 100 ml smetany ke šlehání 30% tuku
  • 50 g brusinek

Postup přípravy vlnitého koláče

Začneme tedy tím, že ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a rozpustíme v něm droždí. Pozor na teplotu mléka. Pokud bude velmi horké, droždí uvaříte a nebude mít žádný účinek. Droždí nechte deset až patnáct minut odstát. Za tento čas droždí vykyne. Připravte si druhou hlubokou mísu na ostatní suroviny. Do připravené mísy prosejte mouku. 

Do mísy s prosátou moukou přidejte krystalový cukr, sůl a řádně promíchejte. Dále přidejte vejce a smetanu ke šlehání. Jakmile budete mít hotový kvásek, přidejte ho ke všem surovinám v míse a začněte hníst těsto. Pokud budete těsto hníst v rukou, provádějte tak alespoň dvacet minut. Jestliže máte kuchyňského robota, máte jistě výhodu a vše bude mnohem rychlejší. 

Tvarování a závěrečná příprava

Těsto nechte hodinu kynout a poté ho vyjměte z mísy a přichystejte si pracovní plochu. Pomoučněte ji a vyklopené těsto ještě propracujte rukama. Nyní jej nechte deset minut odpočinout a následně ho nožem rozdělte na pět stejně velkých dílů a utvořte z nich hladké bochánky. Ty opět nechte dvacet minut kynout. 

Nyní máte chvilku čas, takže si nasekejte všechny brusinky. Pokud je těsto vykynuté, každý z dílků vyválejte na tenký plát a jeden konec nařežte na tenké proužky. Druhý, tedy nenařezaný konec posypte nasekanými brusinkami. Nyní srolujte těsto jako závin, od nenařezané strany. Učiňte tak se všemi dílky. Vezměte si kulatou formu, vyložte ji pečícím papírem nebo ji vymažte a naskládejte veškeré rolády k sobě. Pečte na 180 °C po dobu dvaceti až třiceti minut.  

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]