Venkovský bramborový koláč se zajímavou náplní. Recept nejen pro pamětníky, dříve byl považován za slavnostní pochoutku. Až ho ochutnáte, tak pochopíte proč

Jste-li milovníky venkovské kuchyně, tento recept je přímo pro vás. Bramborový koláč s mletým masem vás vrátí v čase, kdy jste jako děti navštěvovaly své babičky a dědečky.

Domácí produkty máme zpravidla spojené s vysokou kvalitou, což je dobře. Mléko a maso přímo z farmy, zelenina ze zahrady atd. To všechno nelze vůbec srovnat s tím, co si přineseme domů ze supermarketů. Produkty od místních měly vždy úspěch a není se čemu divit. Stejně jako se nic nevyrovná domácím koláčům od našich babiček, sladkým i slaným.

Vesnický koláč jako od babičky

Tento koláč můžeme nazývat jakousi bramborovou pizzou. Nezáleží, jak si jej pojmenujete, výsledek bude pořád stejný. Lahodný koláč, který vás vrátí do dětství. Vytanou vám na mysl vzpomínky, kdy jste navštěvovali své prarodiče a vždy to u nich vonělo po poctivém jídlem. Hlavní složkou jsou zde brambory. Zbytek si v podstatě můžete obměňovat dle vlastní chuti, ale teď doporučujeme zkusit následující recept.

Fotografie: Pixabay

Příprava domácího bramborového koláče

Pro přípravu domácího bramborového koláče s mletým masem budete potřebovat tyto ingredience.

  • 250 g pšeničné mouky
  • 4 vejce
  • 2 PL vody
  • Sůl podle chuti
  • Mletý černý pepř podle chuti
  • Mletou papriku
  • 20 g rozmarýnu
  • 170 g másla
  • 500 g mletého krůtího nebo kuřecího masa
  • 4 PL rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 80 g slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • Kypřicí prášek
  • 6 brambor

Připravte si větší mísu a prosajte do ní pšeničnou mouku s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, sůl a vodu. Uhněťte těsto a vytvarujte z něj kouli, kterou vložte do lednice alespoň na 40 minut.

Mezitím, co bude těsto chladnout, si připravte brambory. Oloupejte je a uvařte vcelku v osolené vodě. Malý tip, zkuste je uvařit i ve slupce, až poté oloupat, budou sladší.

Nakrájejte si slaninu na malé kostičky a orestujte na pánvi bez oleje. Slanina je už tak dost tučná, jakmile pustí tuk, bude se dobře smažit. Přihoďte nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, rozmarýn, mletou červenou papriku, rajčatový protlak, mleté maso a dále restujte, dokud se nevypaří veškerá tekutina. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Hotovou masovou náplň sejměte z ohně a nechte vychladnout. Poté přidejte vejce.

Fotografie: Pixabay

Těsto vyndejte z lednice a vyválejte do kruhu. Tloušťka těsta by měla být asi 4 mm, průměr 40 cm, musí přesahovat přes formu. Přendejte jej do zapékací nádoby a rozložte připravenou masovou směs. Brambory nakrájejte na plátky a poklaďte jimi náplň. Okraje těsta zabalte přes vnitřek a vršek pomažte rozšlehaným vejcem dochuceným pepřem. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 50 minut.

Koláč můžete podávat přímo z trouby, ale je ideální i jako studená svačina se zakysanou smetanou nebo cibulovou omáčkou.