Jednoduchý recept na super levný, ale přitom luxusní koláč, který předčí vaše očekávání

sladký dort

Koláč je oblíbeným pokrmem pro svou univerzálnost. Jeho náplň totiž může být téměř jakákoliv, nemusíme se držet jen sladké verze. Stejně tak můžeme použít maso, ryby nebo zeleninu.

Těsto na koláč může být připravováno nejen s různými náplněmi, ale také několika různými způsoby. Můžeme si připravit těsto kynuté, drožďové, sušenkové nebo například takzvané křehké. Receptů najdeme opravdu spoustu a liší se nejen použitými ingrediencemi, ale také náročností samotné přípravy. Recept, který vám dnes představíme je ale jedinečný svou jednoduchostí.

Na přípravu lahodného sladkého koláče budeme potřebovat:

  • 300 gramů mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 gramů másla
  • 100 gramů kefíru nebo jogurtu
  • 4 středně velká jablka
  • 1 vejce
  • 150 gramů cukru
  • 300 gramů smetany
  • 60 gramů mouky

Ve středně velké míse smícháme sypké ingredience

Jako první si v míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Abychom vytvořili hladkou hmotu, do suché směsi přidáme máslo o pokojové teplotě a následně vše, co v míse máme, vyšleháme do hladké hmoty. K tomu nám může posloužit vidlička a naše ruce, mnohem rychleji si s tím ale poradí ruční šlehač. Jakmile jsou ingredience propojeny, do směsi pomalu přidáme kefír.

rychlý dort příprava

Těsto nechám odležet, na překvapivém místě

Výsledné těsto, které je promícháno s jogurtem nebo kefírem, necháme na 15 minut odležet. Vzhledem k použitým ingrediencím je ale zapotřebí mísu s těstem nenechávat na obvyklém teplém místě, ale umístit do lednice. Mezitím si připravíme náplň, která bude v tomto případě z jablek. Ty si nejprve oloupeme, poté taky nakrájíme na malé kostičky.

jablečný koláč

Jablečný koláč, který se rozpouští v ústech. Nejlevnější recept roku 2023 je zároveň ten nejchutnější

rychlý dort pečení

Nejen těsto, na koláč je potřeba také poleva

V další misce si smícháme zbylé ingredience, jedná se o vejce, cukr a zakysanou smetanu. Pomocí ručního šlehače vyšlaháme směs, která bude konzistencí připomínat šlehačku. Následně do ní přimícháme 60 gramů hladké mouky, kterou předem prosejeme přes síto. Z lednice si vyndáme připravené těsto, které rozetřeme po okrajích a dně formy na pečení.

rychlý sladký dort

Lahodný koláč během hodiny, který zachutná všem

Jakmile máme těsto ve formě, poklademe na něj vrstvu nakrájených jablek. Ty můžeme ještě dochutit skořicí nebo skořicovým cukrem, není to ale potřeba, koláč bude i tak velmi sladký a chutný. Jako poslední vrstvu použijeme připravenou směs se zakysanou smetanou. Takto připravený plech umístíme do trouby a necháme péct po dobu 40 minut, na 180 stupňů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*