Nejkřehčí třešňový koláč zdobený pusinkovou pěnou nadchne i vaši tchyni

Jestliže máte v mrazáku zásobu třešní a přemýšlíte, co s nimi, křehký koláč s pusinkovou pěnou je přesně to, co hledáte. Je snadný, krásný a neskutečně lahodný.

Na tento koláč si bez obav troufněte, i když si v kuchyni zatím příliš nevěříte. Je jednoduchý, potřebujete na něj jen pár surovin a nevyžaduje žádné zvláštní a důmyslné postupy práce. Žádné kynutí, strouhání ani namáhavé zadělávání těsta. Jen smícháte přísady, propracujete je jako modelínu a pak to všechno dáte do trouby. Navíc kromě třešní můžete použít prakticky jakékoliv ovoce, ať už čerstvé, mražené či z kompotu.

Na „Třešeň pod sněhem“ budete potřebovat:

  • Máslo – 150 g
  • cukr – 230 g (nebo podle chuti)
  • vajíčko – 3 ks
  • prášek do pečiva – 1 lžička
  • sůl – 1 špetka
  • hladká mouka – 2 hrnky
  • vypeckované třešně nebo jiné ovoce – 500 g
  • kukuřičný škrob – 1 lžíce

Zadělejte těsto a vytvořte koláč

Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Do hluboké mísy vložte žloutky, prosejte k nim hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Přidejte také špetku soli a dvě polévkové lžíce cukru a vše promíchejte a zpracujte na pevné těsto, které konzistencí připomíná dětskou modelínu.

Kulatou dortovou formu nebo jakoukoliv žáruvzdornou misku bohatě vytřete máslem a vtlačte do ní těsto tak, aby kopírovalo stěny misky i s částí bočnic. Do vzniklé misky z těsta vsypte připravené ovoce. Pokud je rozmrazené nebo z kompotu, dbejte na to, abyste je nechali důkladně okapat. Přebytečná vlhkost by narušila strukturu těsta, které by se mohlo začít rozpadat.

Ovoce v těstové misce posypejte cukrem a kukuřičným škrobem, který pohltí zbytky šťávy, jež vyteče z těsta, a jemně vše promíchejte. Připravený koláč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 15 až 25 minut.

Připravte sněhovou pokrývku

Zatímco se těsto peče, vyšlehejte odložené bílky do pěny. Během šlehání postupně přidávejte cukr zhruba o objemu dvou třetin sklenice. Pokračujte v tlučení bílků, dokud nezískáte pevnou pěnu, která po vytažení metliček zanechává pevné a pružné špičky. Hotový bílkový sníh pak naplňte do zdobicího sáčku.

Vytáhněte upečený dort z trouby a ze zdobicího sáčku na jeho povrch vytlačte rovnoměrnou sněhovou pokrývku. Snižte teplotu na 150 °C a vraťte koláč do trouby dopéct na dalších 20 minut, dokud povrch pusinkové vrstvy mírně nezezlátne.

V tu chvíli vypněte troubu a aniž byste otevírali dvířka, nechte koláč v troubě zvolna chladnout ještě dalších 10 až 15 minut. Poté jej vyndejte z trouby a nechte samovolně vychladnout na pokojovou teplotu. Musíte být trpěliví, pokud byste se snažili vyjmout koláč dřív, těsto by se rozpadlo. Poté ho opatrně vyklepněte z formy a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]