Recept na superrychlý guláš, který známe z dětství. Našli jsme 120 let starý recept – maďarský originál

Křehké maso, hnědá omáčka, trocha zeleniny, to je chutný domácí guláš, na který mnozí vzpomínají z dob svého dětství. Připravte si ho i dnes tak, aby byl stejný, jako tehdy.

Nejrychlejší a nejjednodušší varianta guláše, která má zároveň perfektně vybalancovanou chuť. To je domácí guláš, který sice není z těch klasických, zato je však neuvěřitelně praktický a lahodný. Po dlouhém dni v práci nejspíš zrovna neoplýváte touhou po dlouhém stání u plotny a čekáním, až se dovaří večeře. V tu chvíli je tento recept přesně to pravé. Spojuje chuť křehkého a šťavnatého masa s pikantní sladkostí rajčat a mrkve. Navíc ladí prakticky s kteroukoliv přílohou.

Ingredience

  • Hovězí maso – 500 g
  • cibule – 2 až 3 ks
  • mrkev – 1 ks
  • rajčatová pasta – 2 lžíce
  • hladká mouka – 2 lžíce
  • sůl a pepř – dle chuti
  • bobkový list – 1 až 2 ks
  • voda – 500 ml
  • rostlinný olej nebo sádlo na smažení

Návod na přípravu

Maso nakrájejte na středně velké kostky a opečte ho v hrnci s trochou oleje tak, aby získalo zlatavou barvu, ale uvnitř zůstalo měkké a šťavnaté. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky, přidejte je k masu a společně opékejte, dokud cibule nezměkne. Pak přidejte nakrájenou mrkev a pokračujte ve smažení, dokud se z pánve neodpaří veškerá voda.

Fotografie: Pixabay

Obsah hrnce zasypejte hladkou moukou, dobře promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, bobkový list a zalijte vše vodou. Lehce osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a na mírném ohni duste maso s mrkví doměkka. Po dovaření guláš podle chuti dosolte či dopepřete a podávejte s knedlíkem, bramborem či bramborovou kaší.