Naučte se rychle rozmrazit maso, pokud jste se ocitli v časové tísni. Postupy, které ocení každá hospodyně

Fotografie: Pexels

Pokud jste zapomněli včas vyndat z mrazáku maso, které jste měli v plánu připravit k obědu nebo k večeři, nemusíte hned vymýšlet nový recept. Existuje jednoduchý trik.

Pokud jsme k obědu plánovali jídlo z masa, které máme v mrazáku, může nás při přípravě přílohy překvapit, že jsme si maso ráno z mrazáku zapomněli vyndat. Je to sice velmi nepříjemná situace, ale není neřešitelná. Na rozmrazení masa totiž existuje jednoduchý trik, který nám tento problém rychle vyřeší. 

Fotografie: Pexels

Jak se maso správně skladuje a zmrazuje

I při zmrazování potravin je potřeba dodržovat pár zásadních pravidel. Syrové maso je vhodné zmrazit v mikrotenovém sáčku nebo ve speciálním sáčku se zipem. Před umístěním do mrazáka se ze sáčku pokusíme vymačkat co největší množství vzduchu. Zabráníme tím vzniku nevzhledných skvrn a oschnutí masa. Ideální je si sáček také popsat, a to nejen tím, o jakou potravinu se jedná, ale také dnem, kdy k zamrazení došlo.

K následnému rozmrazení masa můžeme použít lednici. K jeho povolování zde ale bude docházet dlouhou dobu, někdy je potřeba počkat celou noc. Během této doby také riskujeme, že se nám na povrchu masa přemnoží nebezpečné mikroorganismy. Ty mohou přispět nejen k nepříjemnému zápachu, ale také k zažívacím obtížím. Maso nikdy nenecháváme rozmrazovat v pokoji pomocí teploty vzduchu. K růstu nebezpečných mikroorganismů totiž může dojít již během 2 hodin.

Tip na jeho rychlé rozmrazení

Efektivním způsobem rozmrazení se může zdát mikrovlnná trouba. Ta se stala šikovným pomocníkem mnoha hospodyněk, proč ji tedy nevyužít i pokud potřebujeme rychle rozmrazit maso? Většina z nich má pro tyto účely dokonce speciální režim rozmražení. Nevýhodou této metody ovšem je, že nám hrozí ztvrdnutí masa, a to bude i po následné tepelné úpravě velmi tuhé. Některé části masa také mohou dojít až do bodu varu, a tím dojde ke změně celkové struktury. Tato metoda se doporučuje pouze pro maso mleté.

Fotografie: Pexels

Pokud jsme se ale ocitli v situaci, že nás tlačí čas a musíme rychle rozmrazit jiné maso než mleté, bude zapotřebí hrnec a sporák. Hrnec naplníme vodou a tu následně ohřejeme na přibližně 60 stupňů. Správnou teplotu poznáme podle tvorby malých bublinek na dně hrnce. Jakmile tyto bubliny zpozorujeme, vypneme sporák a do vody ponoříme maso v igelitové fólii. Maso bude připraveno k vaření po 10 až 13 minutách. K rozmrazení masa dojde velmi rychle, zároveň si tak ale zaručíme i omezený růst případných bakterií.

Zdroj: TheSpruce