Čertova kuřecí stehna v lehce pikantní jogurtové marinádě, hospodský recept od vesnického kuchaře se stal hitem

Už se těšíte na léto a na grilování? Zkuste si některé recepty na marinády už teď. Jogurtovou rozhodně nic nezkazíte.

Když marináda, tak jogurtová. Chystáte-li se hodit maso na rošt, ať už v létě na zahradě, nebo v zimě doma na kontaktní gril, potřebujete k masu tu správnou marinádu. Nejoblíbenějším masem na grilování stále zůstává kuřecí, ale i když je jemné, dietní a rychle hotové, jeho samotná chuť je trochu nevýrazná. Proto je nutné podpořit jej vhodnou marinádou.

Maso ze supermarketu

Ačkoli je maso z farmy tím nejchutnějším, ne každý má možnost jej sehnat, ať už z důvodů špatné dostupnosti nebo peněz. Proto se většina z nás uchyluje pro nákup potravin do supermarketu, vše je na jednom místě a za chvíli máme hotovo. Jenže u průmyslově chovaných kuřat z obchodu je chuť masa o to nižší, mdlá. Výhodou však je, že do sebe natáhnou chuť ostatních surovin velice snadno.

Proč nakládat maso do jogurtu?

Kromě toho, že maso získá lepší chuť, změní se i jeho konzistence. Bude vláčné a šťavnaté. Kuřecí a krůtí maso má tendenci být suché, zvláště prsa. Takto tomu zabráníte. Nemusíte se bát, že by bylo po bílém řeckém jogurtu kyselé, naopak. Díky tomu krásně zkřehne a bude měkké.

Fotografie: Freepik

V tomto případě nezáleží na tom, jakou část kuřete se rozhodnete marinovat a grilovat, omáčku můžete použít na kuřecí prsa, stehna i křidélka.

Jogurtová marináda na kuřecí maso

Připravte si nejdříve níže uvedené suroviny.

  • Menší kelímek řeckého bílého jogurtu (asi 150 g)
  • Citrón
  • 4 PL olivového oleje
  • 4 stroužky česneku (popřípadě méně, záleží na vaší chuti)
  • 2 ČL oregana
  • Sůl a pepř

Nyní dodržujte postup, především čas marinování. Do větší mísy vyklepněte řecký jogurt, z jednoho citrónu přidejte šťávu a nastrouhanou kůru, zakápněte 4 lžícemi olivového oleje, a nakonec vložte ostatní ingredience, prolisovaný česnek, rozdrcené oregano, sůl a pepř podle chuti. Vše pečlivě promíchejte, aby se krásně spojily všechny chutě. Pokud máte rádi pikantnější kuřecí maso, můžete klidně přidat i trochu chilli nebo se nebát většího množství pepře.

Fotografie: Unsplash

Nyní je čas na marinování masa. Pamatujte, že jakékoli vaření chce svůj čas. Nic se nemá uspěchat, na dobré věci je potřeba si počkat. Vložte do mísy s marinádou kuřecí maso a rukama vše pořádně propracujte, vetřete marinádu do všech míst. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud necháte kuřecí marinovat do druhého dne, ale i 4 hodiny před grilováním budou stačit.

Fotografie: Freepik

Než jej ale vložíte na rošt, nezapomeňte alespoň hodinu předtím maso vyjmout z lednice, aby nebylo tak ledové. Zabráníte tak teplotnímu šoku. Stejně tak jogurtovou marinádu z masa nestírejte. Podávat můžete s grilovanou zeleninou, salátem a bramborem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]