Ananasová marináda na jakékoliv maso: Ukázalo se, že tento recept bude hitem každého letošního grilování

Hezké počasí s sebou přináší také možnost grilování. Každé jaro začneme oprašovat osvědčené recepty na marinády. Někdy je však dobré zkusit i nové, například s ananasem.

Jaro je tady, a to znamená jediné – grilování. Vášniví zahrádkáři se těší na přípravu záhonků, kam opět zasejí oblíbené plodiny, jež po sklizni využijí ve své kuchyni, ale také na zahradním grilu. K masu se skvěle hodí domácí zelenina, která už je sama o sobě vynikající. Proto je důležité věnovat pozornost tomu nejhlavnějšímu, a to je marináda na maso, ve které tkví všechna tajemství chutí.

Příprava šťavnatého masa s karamelovou omáčkou

Měkké, šťavnaté maso s pikantní karamelovou omáčkou si zamiluje snad každý. Takové jídlo se skvěle hodí na slavnostní stůl, ale i na zahradní grilování, a přitom u něj nemusíte hodiny stát. Rozhodně jím neurazíte žádného hosta, naopak. Všichni vás budou žádat o recept, který je právě tady. Připravte si následující ingredience:

  • 1 kg vepřového masa
  • 2 PL rostlinného oleje
  • 170 g cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 5 g zázvoru
  • 100 + 300 ml ananasové šťávy
  • 40 g třtinového cukru
  • 1-2 ks chilli papriček
  • 50 ml balzamikového ocet
  • 1 PL sójové omáčky
  • 400 g ananasu
  • 1 ČL mleté papriky
  • Sůl a pepř dle chuti

Maso vhodné na pánev i na gril

Na tomto receptu je skvělé to, že si naložené maso můžete připravit jak na pánvi doma, když není vhodné počasí pro rozpálení grilu, nebo právě i na zahradě, až vás sluníčko vyžene ven. Maso si očistěte a naporcujte na medailonky o stejné velikosti, výška cca 1-2 cm. Vložte je do hluboké skleněné mísy a přidejte sůl, pepř a mletou papriku. Vše dobře promíchejte.

Na dobře rozehřátou pánev přidejte rostlinný olej a maso rozprostřete po dně. Smažte dozlatova z každé strany maximálně 4 minuty. Maso vyjměte a do stejné pánve nasypte nasekanou cibuli, česnek a zázvor a trochu orestujte. Poté do pánve nalijte ananasovou šťávu a přiveďte k varu. Přidejte zbylé suroviny. Povařte, aby se chutě krásně spojily a omáčku na zalití masa máte hotovou.

Pokud jste se rozhodli, že budete maso grilovat, postup obraťte. Respektive nejdříve si v pánvi připravte omáčku, kterou následně použijete jako marinádu pro naložení syrového masa, jenž bude jen osolené, opepřené a zasypané mletou paprikou. Jakmile marináda vychladne, nalijte ji na maso ve skleněné míse a odložte na pár hodin, nejlépe přes noc. Poté můžete grilovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]