Tento nadýchaný jahodový koláč s vlašskými ořechy je doslova nebe na jazyku

Měkoučký a nadýchaný jahodový koláč s mlékem je opravdu rychlý a jednoduchý letní recept. Tento svěží dezert si zamilujete na první ochutnání.

Jahody jako druh se v Evropě objevily podle různých odhadů mezi rokem 200 před naším letopočtem a 100 našeho letopočtu, i když přesné datum pochopitelně zůstává předmětem debat mezi vědci. První zmínky o těchto lahodných plodech se nacházejí v písemných pramenech starého Říma, kde byly známé jako „fragaria vesca“, což znamená „voňavá jedlá“.

Lahodný koláč s jahodami a vlašskými ořechy

Jahody, jak je známe dnes, jsou však výsledkem selekce a hybridizace druhů lesních jahod. V současné době existuje mnoho odrůd tohoto asi nejznámějšího letního ovoce. Jednotlivé druhy se liší velikostí, barvou, chutí a dalšími vlastnostmi. Také samozřejmě dobou a četností sběru. Obecně ale můžeme říci, že na jahodách si můžeme pochutnávat od konce května až téměř do podzimních dnů. Připravíme si letní sladký koláč z jahod.

Ingredience na těsto:

  • Vejce – 3 ks;
  • cukr krystal nebo krupice – 200 g;
  • vanilkový cukr – 10 g;
  • sůl – 1/3 čajové lžičky;
  • máslo – 120 g;
  • mléko – 200 g;
  • hladká mouka – 380 g;
  • prášek do pečiva – 10 g.
Ořechové trubičky hotové pocukrované

Delikátní ořechové trubičky, které se doslova rozpadají v ústech. Chutnají 100x lépe než v cukrárně

Ingredience na náplň:

  • Jahody – 400 g;
  • vlašské ořechy – 30 g;
  • cukr – 1/2 lžičky.

Jahodovo ořechový koláč upečený celý

Příprava jahodového koláče

  • Jahody zbavte zelených sukýnek a nakrájejte je na malé kostičky.
  • Na těsto vyšlehejte vejce s vanilkovým i klasickým cukrem a se solí, až vznikne hustá bílá pěna.
  • Do vaječné směsi nalijte rozpuštěné vlažné máslo a vyšlehejte do hladka. Odděleně smíchejte mouku s práškem do pečiva a po částech přidejte do vaječné směsi.

Jahodovo ořechový koláč nakrájené kousky

  • Pomocí mixéru vymíchejte těsto.
  • Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj ⅓ těsta. Na těsto položte třetinu jahod. Na tu pak nalijte třetinu těsta.
  • Vrstvy opakujte.
  • Na vršek koláče nasypte drcené ořechy a cukr.
  • Koláč pečte na 180 stupňů 45-50 minut.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*