Tento lahodný bramborový koláč je moje jasná volba, když nemám moc času. Můj muž ho může jíst po kilech

Cibule, brambory a 2 vejce. Jednoduchý bramborový koláč k snídani nebo svačině: Příchuť lze libovolně měnit. Spotřebujete tak i zbylé suroviny z lednice nebo spižírny.

Historie bramborových placek a různých slaných koláčů začala s rozšířením brambor do Evropy v 18. století. Zpočátku byly brambory považovány za exotickou zeleninu a okamžitě nezískaly uznání. Postupně ale lidé začali s jeho přípravou experimentovat a objevili mnoho receptů. A odkud že brambory pochází? Z oblasti dnešního Peru a severozápadní Bolívie, kde byly domestikovány před více než 7 000 lety. Do Evropy byly přivezeny španělskými dobyvateli v druhé polovině 16. století.

Slaný koláč ze surovin, které máte zaručeně doma

Bramborové koláče jsou jednoduché a velice výživné jídlo, jehož popularita v průběhu historie bleskově stoupla. Připravovaly se ze syrových nebo vařených brambor, s přídavkem mouky, vajec a různého koření. Různé země a regiony mají pro přípravu bramborových koláčů své vlastní charakteristiky. Někde se jim říká flatbreads, jde vlastně o tenké plátky specifického chleba, které se připravují bez kvasnic a často se pečou na pánvi nebo na kameni.

Ingredience na bramborový koláč:

  • Vejce – 2 kusy;
  • Mléko – 250 ml;
  • Cibule – 1 kus;
  • Hladká mouka – 100 g;
  • Prášek do pečiva – 1/3 čajové lžičky;
  • Brambory – 210 g;
  • Sůl – 1/2 čajové lžičky;
  • Kopr – pár snítek (může  být i sušený);
  • Rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
Plněné bramborové rolády

Tato vynikající roláda z brambor plněná sýrem a šunkou je vhodná doslova při každé příležitosti

Bramborový koláč těsto na pánvi

Příprava bramborového koláče:

  • Do mísy s vejci nasypejte sůl, zalijte mlékem a promíchejte. Do směsi prosejte mouku s práškem do pečiva, poté umíchejte těsto.
  • Nakrájejte kopr, nastrouhejte cibuli a oloupané brambory na jemném struhadle. Do těsta vsypte nastrouhanou cibuli, kopr a brambory. Řádně promíchejte.
  • Pánev vymažte rostlinným olejem a pomocí naběračky položte těsto na povrch.
  • Těsto rovnoměrně rozetřete po dně celé pánve a smažte z obou stran dozlatova. Takto vám vznikne slaný bramborový koláč, jehož velikost se řídí dle velikosti pánve.

Bramborový koláč upečená strana

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*