Banánovo-karamelový dezert vám učaruje. Je jednoduchý a velmi rychlý

Jistě se vám už někdy stalo, že jste neměli svoji návštěvu čím pohostit. S následujícím receptem se tomuto faux pas snadno vyhnete – dezert totiž připravíte během chvilky.

Zazvonil vám telefon a jeho prostřednictvím se ohlásila nečekaná návštěva? Pro některé hospodyňky je to důvod k panice, protože ji nemají čím pohostit. S tímto receptem ale nemusíte tzv. věšet hlavu. Nejen, že stihnete připravit luxusní pohoštění, ale ještě si za něj vysloužíte pochvalu. Představovaný dezert totiž obsahuje oblíbenou kombinaci banánů a karamelu a díky vyváženému poměru všech surovin je vláčný a nadýchaný.

Ingredience potřebné k přípravě dezertu:

  • 170 gramů hladké mouky
  • 120 gramů cukru krupice
  • 30 gramů pravého másla
  • 100 mililitrů plnotučného mléka
  • 50 mililitrů rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
  • 2 kusy středně velkých banánů
  • 1 kus vejce velikosti L
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup přípravy je rychlý a jednoduchý

V prvním kroku přípravy dezertu si připravíte karamel. Na středně velkou pánev odsypte 80 gramů z připraveného krupicového cukru a začněte ho pomalu zahřívat. Jakmile se začne z větší části rozpouštět, přidejte k němu pravé máslo a celou směs míchejte. Míchat budete tak dlouho, než získáte hustou směs bez hrudek. Poté karamel odstavte z plotny a přelijte ho do kulaté dortové formy o průměru 20 centimetrů, kterou jste vyložili pečícím papírem.

Fotografie: Freepik

Nyní si k ruce vezměte připravené banány. Ty oloupejte a na prkénku nakrájejte na stejně silné plátky o tloušťce asi půl centimetru. Plátky banánů rovnoměrně rozložte do dortové formy na karamel, který takto nechte zatuhnout.

Mezitím, co bude karamel tuhnout, si vyšlehejte připravené vejce se zbylými 40 gramy cukru krupice a špetkou soli. Jakmile bude vejce vyšlehané, přilijte do směsi 100 mililitrů plnotučného mléka, 50 mililitrů rostlinného oleje a metličkou důkladně promíchejte.

Fotografie: Freepik

Do směsi postupně přimíchávejte prosetou mouku smíchanou se sáčkem prášku do pečiva a vanilkovým cukrem. Výsledné těsto by mělo být vláčné, lité a bez hrudek. Takto připravené těsto nalijte na banány s karamelem. Dortovou formu následně vložte ještě do větší formy a prostor mezi nimi vyplňte nalitím vroucí vody.

Takto předpřipravený dezert pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po uplynutí požadované doby do něj nejprve zapíchněte špejli a vyzkoušejte, zdali těsto nelepí. Pokud ano, nechte dezert ještě 3-5 minut dopéci. Hotový dezert nechte vychladnout na mřížce a poté jej otočte dnem vzhůru. Po nakrojení zjistíte, že je skutečně velmi vláčný a nadýchaný. Jeho podmanivá banánová vůně je příjemným bonusem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]