Starý recept: Jablečný koláč BEZ PEČENÍ s luxusní náplní. Od doby, co znám tenhle recept, už nepeču štrůdly ani bábovky

Pokud jste uvězněni mimo civilizaci jen s pánvičkou a plotýnkovým vařičem, může se vám takový recept velmi hodit. Potřeba je jen pár základních přísad, miska a něco na míchání.

Jablkový koláč je klasika a základ kuchařského vědění. Většina receptů na ně je však zbytečně komplikovaná a navíc všechny vyžadují troubu. Tento recept je jiný. Abyste ho připravili správně, nemusíte mít vůbec žádné zkušenosti s vařením a jen minimální kuchyňské vybavení. Jediné, co musíte umět, je krájet, míchat a zapnout plotnu. Že tohle zvládnete? V tom případě se pojďte pustit do vaření. Tedy pečení. Vlastně smažení…

Budete potřebovat tyto ingredience

Na náplň:

  • Jablka – 2 ks
  • máslo – 2 lžíce
  • cukr – 2,5 lžíce

Na těsto:

  • vajíčko – 1 ks
  • cukr – 2 lžíce
  • rostlinný olej – 2 lžíce
  • bílý jogurt – 2 malé kelímky
  • hladká mouka – 1 hrnek
  • prášek do pečiva – 1 lžička

Koláč budete mít hotový v cukuletu

Nejprve připravte těsto. Do hluboké misky vyklepněte jedno vajíčko, přidejte dvě polévkové lžíce cukru a metličkou či vidličkou obojí šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak k oslazeným vajíčkům vyklopte dva kelímky bílého jogurtu a přidejte dvě lžíce oleje a pokračujte ve šlehání, aby se všechny ingredience spojily.

Pokud máte ve svém kuchyňském inventáři sítko, tak přes něj prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Jestliže sítko nemáte, prostě obě tyto přísady smíchejte v jiné misce a pak je přisypejte do vaječného základu.

Pokud nemáte ani jinou misku, vsypte mouku s práškem do pečiva do směsi vajec a jogurtu rovnou. (Čím více máte vybavení, tím lepší konzistenci bude výsledné těsto mít. Ale ani bez něj to nebude žádný propadák, takže to zvládnete i na čundru v přírodě s minimem vybavení.) Výsledkem vašeho snažení by mělo být homogenní a polotekuté těsto.

Teď přijde ta zábavná část

Nyní se vrhněte na jablka. Oloupejte jim slupku (anebo nemusíte), rozkrojte je na poloviny, odstraňte jadřinec a dužninu nakrájejte na půlkulaté plátky, které budou tak akorát silné, aby to nebylo moc, ale aby nebyly ani průhledné.

Rozehřejte pánev s trochou másla, do něhož vsypte dvě lžíce cukru. Zahřívejte ho a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se zlatavý karamel. Pánev na chvilku odstavte z ohně a vyskládejte do karamelové vrstvy plátky jablek tak, aby pokryly celou plochu dna. Vraťte pánev na kamna, ztlumte oheň na minimum, přiklopte pokličkou a duste jablka asi 7 minut.

Na dušená jablka vlijte těsto, znovu zaklopte pokličkou a pokračujte ve vaření dalších 7 minut. Pak opatrně koláč otočte (nejsnáze to jde tak, že ho z pánve vyklopíte na talíř, z něhož ho pak přesunete zpátky na pánev) a opékejte dalších 5 minut. Pak koláč vyklopte z pánve, posypejte moučkovým cukrem nebo skořicovým cukrem, pokud ho máte, a posypejte nasekanými ořechy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]