Hříšně dobrý koláč s konzervovanými broskvemi: Recept ze série „čím jednodušší, tím chutnější“ – hotový během chvilky!

Upečte bleskový šťavnatý koláč s konzervovanými broskvemi – překvapí svou nadýchaností, jednoduchou přípravou i skvělou chutí.

Také máte rádi jednoduché recepty, které vám v kuchyni nedají skoro žádnou práci? Pak vyzkoušejte recept, který jednoznačně patří do kategorie „čím jednodušší postup, tím chutnější výsledek.“ A co je ještě lepší – ingredience na něj najdete určitě doma ve spíži, kompotované ovoce bývá totiž k mání i uprostřed zimy.

Koláč s konzervovanými broskvemi

Na první pohled se může zdát, že jde o opravdu triviálně jednoduchý recept. A je to opravdu tak. Klíč k úspěchu ovšem tkví v tom správném poměru ingrediencí. Pokud dodržíte poměr vajec, másla, cukru a mouky, získáte skvělou konzistenci moučníku i bez zdlouhavého šlehání těsta. Naopak, v tomto receptu stačí všechny ingredience jen lehce propojit.

Fotografie: Pixabay

Suroviny pro výrobu koláče

  • 2 střední vejce
  • 80 gramů cukru
  • 85 gramů másla
  • 150 gramů mouky
  • 5 gramů prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • 250 gramů kompotovaných broskví

Pamatujte si, že se nemusíte striktně držet navrženého seznamu – zejména druh kompotovaného ovoce můžete použít prakticky jakýkoliv. Jen si přitom dejte pozor na jeho sladkost. V případě potřeby totiž budete muset v těstě ubrat nebo naopak přidat cukr. První varianta platí například pro konzervované jahody nebo třeba ananas druhá pak pro meruňky nebo mandarinky. Řiďte se svou chutí – tak určitě neuděláte chybu.

Postup na přípravu koláče

Nejdříve si rozehřejte máslo. Do receptu ho totiž budete potřebovat vychladlé, proto je dobré s ním začít. Lze to udělat ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Druhý postup je rychlejší, ovšem máslo v hrnečku nebo misce je vždy nutné zakrýt poklopem, jinak může poprskat celý spotřebič. Zatímco vám máslo bude chladnout, pusťte se do přípravy samotného těsta.

Do mísy vyklepněte vejce a přidejte k nim cukr. Dobře prošlehejte. Správnou konzistenci poznáte tak, že se na povrchu těsta začne tvořit pěna. Poté přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a ještě chvíli pokračujte ve šlehání. Bude vám stačit obyčejná metlička, opravdu není nutné používat kuchyňského robota nebo šlehač. Nakonec do těsta po částech vmíchejte mouku (nejlépe prosátou) a prášek do pečiva.

Správná teplota pro pečení

Nyní už zbývá jen koláč nalít do vhodné formy a upéct ho. Na toto množství těsta se vám bude hodit kulatá forma o průměru přibližně 20 centimetrů. Můžete ji klasicky vytřít olejem a vysypat moukou, ovšem mnohem jednodušší bude použití pečicího papíru. Těsto nalijte do formy a dobře ho na povrchu uhlaďte.

Na povrch poklaďte zavařené broskve (tekutinu si schovejte třeba do jiného receptu) a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Pečení bude trvat přibližně 30 minut. Před vytažením však pro jistotu proveďte test se špejlí. Koláč můžete podle chuti posypat cukrem. Podávejte ho však až po vychladnutí, bude poté chutnější.