Hříšně dobrý koláč s konzervovanými broskvemi: Recept ze série „čím jednodušší, tím chutnější“ – hotový během chvilky!

Upečte bleskový šťavnatý koláč s konzervovanými broskvemi – překvapí svou nadýchaností, jednoduchou přípravou i skvělou chutí.

Také máte rádi jednoduché recepty, které vám v kuchyni nedají skoro žádnou práci? Pak vyzkoušejte recept, který jednoznačně patří do kategorie „čím jednodušší postup, tím chutnější výsledek.“ A co je ještě lepší – ingredience na něj najdete určitě doma ve spíži, kompotované ovoce bývá totiž k mání i uprostřed zimy.

Koláč s konzervovanými broskvemi

Na první pohled se může zdát, že jde o opravdu triviálně jednoduchý recept. A je to opravdu tak. Klíč k úspěchu ovšem tkví v tom správném poměru ingrediencí. Pokud dodržíte poměr vajec, másla, cukru a mouky, získáte skvělou konzistenci moučníku i bez zdlouhavého šlehání těsta. Naopak, v tomto receptu stačí všechny ingredience jen lehce propojit.

Fotografie: Pixabay

Suroviny pro výrobu koláče

  • 2 střední vejce
  • 80 gramů cukru
  • 85 gramů másla
  • 150 gramů mouky
  • 5 gramů prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • 250 gramů kompotovaných broskví

Pamatujte si, že se nemusíte striktně držet navrženého seznamu – zejména druh kompotovaného ovoce můžete použít prakticky jakýkoliv. Jen si přitom dejte pozor na jeho sladkost. V případě potřeby totiž budete muset v těstě ubrat nebo naopak přidat cukr. První varianta platí například pro konzervované jahody nebo třeba ananas druhá pak pro meruňky nebo mandarinky. Řiďte se svou chutí – tak určitě neuděláte chybu.

Postup na přípravu koláče

Nejdříve si rozehřejte máslo. Do receptu ho totiž budete potřebovat vychladlé, proto je dobré s ním začít. Lze to udělat ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Druhý postup je rychlejší, ovšem máslo v hrnečku nebo misce je vždy nutné zakrýt poklopem, jinak může poprskat celý spotřebič. Zatímco vám máslo bude chladnout, pusťte se do přípravy samotného těsta.

Do mísy vyklepněte vejce a přidejte k nim cukr. Dobře prošlehejte. Správnou konzistenci poznáte tak, že se na povrchu těsta začne tvořit pěna. Poté přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a ještě chvíli pokračujte ve šlehání. Bude vám stačit obyčejná metlička, opravdu není nutné používat kuchyňského robota nebo šlehač. Nakonec do těsta po částech vmíchejte mouku (nejlépe prosátou) a prášek do pečiva.

Správná teplota pro pečení

Nyní už zbývá jen koláč nalít do vhodné formy a upéct ho. Na toto množství těsta se vám bude hodit kulatá forma o průměru přibližně 20 centimetrů. Můžete ji klasicky vytřít olejem a vysypat moukou, ovšem mnohem jednodušší bude použití pečicího papíru. Těsto nalijte do formy a dobře ho na povrchu uhlaďte.

Na povrch poklaďte zavařené broskve (tekutinu si schovejte třeba do jiného receptu) a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Pečení bude trvat přibližně 30 minut. Před vytažením však pro jistotu proveďte test se špejlí. Koláč můžete podle chuti posypat cukrem. Podávejte ho však až po vychladnutí, bude poté chutnější.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]