Ořechová vánočka tak, jak ji 98% kuchařek nezná. Jednou ji vyzkoušíte a jinou už nikdy péct nebudete!

Tento koláč je tak skvělý a především jednoduchý na přípravu, že si ho rozhodně zamilujete jak vy, tak i vaše děti a celá rodina.

Pokud máte doma velké množství ořechů a nevíte, co s nimi, vyzkoušejte tento jednoduchý ořechový koláč, který je hotový během chvilky. Nemusíte být zdatná v kuchyni, abyste ho zvládla, protože podle tohoto postupu ho zvládne úplně každý. A ta chuť ořechů je naprosto dokonalá. Tak co, vyzkoušíte ho?

Co budete potřebovat

Na těsto

  • 1 kg mouky
  • špetka soli
  • 4 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 g cukru
  • 1 kostka droždí
  • 130 g másla/margarínu
  • 330-350 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • vanilková esence
  • 30 ml oleje

Na náplň

  • 350 g mletých vlašských ořechů
  • 5 lžic kakaa
  • 150 g cukru
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 6 lžic horkého mléka
  • rumová esence

Velmi chutný dezert

Nejprve rozpusťte droždí s 1 lžící cukru, až vznikne pasta. Do velké mísy si poté prosejte mouku spolu se solí a uprostřed mísy udělejte důlek, do kterého si nalijte rozpuštěné droždí, navrch ještě posypte trochou mouky. Nechte asi 10 minut kynout, dokud si nevšimnete toho, že mouka začala praskat.

Fotografie: Pexels

Do konvice dejte mléko, cukr, vanilkový cukr a máslo a dejte na oheň, dokud se cukr s máslem nerozpustí a mléko se neohřeje, pak přidejte trochu vanilkové esence. Do jiné mísy přidejte vejce spolu se žloutky a trochu rozšlehejte vidličkou. Do mísy na mouku přidejte teplé mléko a vejce a vše ručně promíchejte, dokud nevznikne homogenní těsto a ingredience se dobře propracují. Nakonec potřete trochou oleje.

Jak se připravuje náplň

Mleté ořechy si smíchejte s horkým mlékem, kakaem, cukrem a rumem. Bílky ušlehejte e špetkou soli a pomocí stěrky zamíchejte ořechovou hmotu do bílkové pěny. Měli byste získat nadýchaný krém, který se dobře roztírá. Po pěkném vykynutí těsto rozdělte na 4 kusy. Každý díl rozválejte do tvaru obdélníku, naneste vrstvu krému a poté smotejte.

Vezměte do ruky dva válečky a postupně je upleťte, abyste získali podobu tohoto moučníku. Oba tyto pletence vložte do plechu vyloženého pečicím papírem, nechte cca 20 minut a poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou hnědého cukru. Tyto moučníky pečte asi hodinu. Po upečení nechte asi 10 minut pod utěrkou vychladnout. Jsou naprosto vynikající, uvidíte sami.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*