S tímto čokoládovým dortem z levných ingrediencí zaválíte. Nikdy nebude vysušený, tajný recept

čokoládový dort

Většina lidí nechce čokoládové dorty dělat z toho důvodu, že se jim nikdy nepodaří je nevysušit. S tímto receptem bude dort vždy vlhký a každý, kdo jej ochutná, si na něm pochutná.

Čokoládový dort by se dal s jistotu zařadit mezi velice oblíbené dezerty. Díky své lahodné chuti a velkému množství čokolády jej nemilují pouze děti, ale i dospělí. Pokud i vy máte rádi čokoládový dort, zkuste si jej doma udělat podle tohoto receptu. Uvidíte, že po vyzkoušení jej začnete dělat pravidelně, a navíc se vám recept může hodit i ve chvíli, kdy budete potřebovat připravit dort na nějakou oslavu.

Suroviny na čokoládový dort

Na tento čokoládový dort si připravte následující suroviny:

  • 280 ml mléko
  • 2 ks vejce
  • 250 g mouka
  • 300 g cukr
  • 60 g rostlinný olej
  • 55 g kakao
  • 1,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 60 g máslo
  • 1,5 čajové lžičky octu
  • špetka soli

Poleva:

  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 5 až 6 čajových lžiček vody
  • 4 polévkové lžíce cukr
  • 50 g máslo
  • 1 polévková lžíce rostlinný olej

Připravte si těsto na dort

Příprava dortu není nijak složitá a nejprve je potřeba si připravit těsto na dort. Vezměte si nějakou větší mísu, do které budete postupně dávat jednotlivé suroviny, abyste vytvořili těsto na kakaový dort. Do mísy dejte mouku, kakao, cukr, vejce a dále přilijte ještě mléko. Přísady si můžete klidně vyndat z lednice o něco dříve, aby získaly pokojovou teplotu.

suroviny na čokoládový dort

Zamíchejte těsto šlehačem

Do těsta na dort byste nyní měli přidat rozpuštěné máslo. To získáte tak, že dáte potřebné množství másla do misky a ohřejete jej v mikrovlnce. Následně do těsta přilijte rostlinný olej, a poté se podívejte po šlehači. Tím ušlehejte těsto krásně do hladka. Šlehejte do doby, dokud těsto nebude zcela hladké a bez hrudek. Následně přisypte jedlou sodu, přilijte ocet, přisypte trochu soli a znovu šlehejte.

šlehání těsta

Upečte základ dortu

Jelikož už máte základ dortu hotov, můžete se téměř připravit na pečení. Dejte si nejprve rozehřát troubu na 180 °C a zatímco se bude trouba ohřívat, můžete připravit vše ostatní. Vezměte si tedy dortovou formu, v níž budete těsto péct a vyložte ji pečícím papírem. Poté těsto vylijte do formy a rozetřete stěrkou tak, aby bylo všude rovnoměrně.

pečení dortového těsta

Následně dejte dort péct asi na 45 minut. To, zda je těsto po této době hotové, si můžete zkontrolovat pomocí párátka. Zapíchněte jej doprostřed těsta a pokud na párátku bude po vytáhnutí ještě nějaké těsto držet, je zřejmě dort ještě nedopečen. Dejte jej tedy ještě na pár minut péct a poté opět zkontrolujte pomocí této metody s párátkem.

poleva na dort

Připravte si polevu

Aby dort byl dokonalý, udělejte si na něj polevu. Tu lze připravit tak, že vložíte cukr společně s kakaem do hrnce. Poté přilijte vodu a máslo. Tyto ingredience přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty. Přitom suroviny neustále míchejte. Až uplynou 2 minuty, vypněte sporák a přilijte rostlinný olej. Opět zamíchejte. Tuto polevu hned poté nalijte na upečené těsto a rozetřete stěrkou. V tuto chvíli máte hotovo a můžete už jen počkat, až poleva ztvrdne, abyste se mohli do dortu pustit.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*