Buchta pro ty, kterým pečení zrovna dvakrát nejde, ale i tak by chtěli něco upéct

Pokud si chce člověk něco upéct, nemusí to hned znamenat, že by se měl vrhat na nějaký složitý dort. S čistým svědomím si můžete vyzkoušet i tuto jednoduchou buchtu.

Dostali jste chuť si něco upéct, ale pečení samo o sobě je pro vás španělská vesnice? A nebo si naopak chcete oddychnout od složitých receptů a vyzkoušet něco, co vám zabere minimum času i úsilí? Tak jako tak, tato buchta je ideální kdykoliv, jelikož suroviny na ni potřebné má doma skoro každý a vždy. Pokud si tedy chcete upéct něco dobrého a zároveň tím nezabrat celý den, je tento recept jako dělaný pro vás.

Ingredience a postup přípravy těsta

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 celá vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 0,5 sáčku vanilkového cukru (a nebo klidně celý, pokud máte rádi opravdu sladké)
  • Šlehač
  • Větší mísu
  • Síto
  • Stěrku
  • Mouku na vymazání formy
  • Formu na pečení
  • K odměření surovin byl použit 200 ml hrnek

Tento recept je skutečně jednoduchý a do hodiny jej budete mít hotový se vším všudy. Pokud k vám má tedy zanedlouho přijít neočekávaná návštěva a nevíte, co byste jim tak narychlo nabídli, je tato buchta super řešením. Jako první bude potřeba vejce rozklepnout a opatrně oddělit žloutky od bílků.

Na oddělování žloutků od bílků je hned několik metod. Taková ta nejklasičtější je, když vejce rozklepnete nožem přesně v polovině a poté žloutek přendáváte z jedné poloviny skořápky do druhé tak dlouho, dokud se bílek kompletně neoddělí. Ne každému ovšem tato metoda vyhovuje, proto můžete zkusit i jinou, takovou novodobou.

Recept je jednoduchý a navíc i levný

Potřebujete na ni PET lahev a misku či talíř. Vejce jednoduše rozklepněte a jeho obsah vylijte do misky či talíře. Poté si vezměte menší PET lahev, stiskněte ji tak, aby se vypustil vzduch a přiložte ji ke žloutku. V tomto momentě stisk lahve povolte a žloutek se okamžitě vsákne dovnitř. Poté jej můžete přemístit jinde. Nejlehčí je ovšem si pořídit samotný oddělovač žloutků. To je taková moderní vymoženost, kterou seženete za pár korun.

Jednoduše ji zaháknete za hrnec, vylijete do ní rozklepnuté vajíčko a zůstane vám v ní jen žloutek samotný. Jakmile jste tedy tento úkon zvládli, je čas na samotné šlehání bílků s moučkovým cukrem. To dělejte tak dlouho, dokud vám nevznikne tuhý sníh, poté se nebojte zapracovat i vanilkový cukr. Po získání lesklé pěny začněte postupně přidávat jeden žloutek po druhém, během toho neustále šlehejte.

Vezměte si síto a přes něj dovnitř prosejte mouku, zabráníte tím tak vzniku zbytečných hrudek, které by recept kazily. Mouku do směsi zapracujte s pomocí stěrky. Troubu si předehřejte na 190 stupňů a formu na pečení vymažte máslem. Poté do ní všechno těsto přelijte a nechejte péct po dobu 20 až 25 minut. Během pečení byste troubu neměli otevírat, pokud to nebude nezbytně nutné. Po dopečení nechejte buchtu vychladnout na pokojovou teplotu a můžete okamžitě podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]